HUOJ • Reagiranje Drenislava Žekića, predsjednika HUOJ-a na objede A. Milardovića o PR-ovcima i agencijama iznesene u tjedniku "Obzor"
Vijesti

Reagiranje Drenislava Žekića, predsjednika HUOJ-a na objede A. Milardovića o PR-ovcima i agencijama iznesene u tjedniku "Obzor"

08.11.2010.

Poštovani gospodine uredniče,


u tjedniku Obzor, broj 368, u subotu, 6.11.2010., u tekstu „Vodič za kampanje“, izneseno je nekoliko tvrdnji o osobama koje se bave odnosima s javnošću u PR agencijama koje su neistinite i, najblaže rečeno, uvredljive. Uz to izrečeni negativni  sudovi o PR agencijama i njihovu radu nisu potkrijepljeni niti jednim jedinim primjerom ili dokazom navedenih tvrdnji. Zato u ime Hrvatske udruge za odnose s javnošću, koja okuplja profesionalce  koji se bave odnosima s javnošću, odlučno odbacujemo neargumentirano blaćenje rada i djelovanja PR-ovaca i PR agencija.

Ovdje možete pročitati članak iz Večernjeg lista

Gospodin Milardović, kao građanin ima pravo na javno iznošenje svojeg mišljenja o svemu, pa i radu PR agencija i osoba koje se bave odnosima s javnošću, ali netko tko pretendira da ga se doživljava  članom akademske zajednice, trebao bi svojim tvrdnjama dodati barem i koji argument.  Otkuda nekome pravo da ljude koji rade u PR agencijama naziva „podmuklima“ ? (ili je to samo redakcijska opaska i oprema?). Za koga su to PR agencije „opasne“?  Zašto A. M. misli da bez ijednog valjanog   argumenta može omalovažavati ljude koji se bave odnosima s javnošću nazivajući ih „jahačima magle“,  „…onima koji obmanjuju i manipuliraju“ , „kojima sadržaj ide na živce“, „…koje zanimaju što kraće i gluplje poruke“.
 
Gospodine Milardoviću, knjige Vam, vjerujem, nisu strane, pa Vas molim de se uputite u nekoj od njih što su to odnosi s javnošću, koja nam je zadaća, kako to profesionalci rade… HUOJ je izdao do sada 11 knjiga iz te oblasti. Voljni smo Vam ih pokloniti. Iz njih ćete vidjeti da se mi ne bavimo kratkim i glupim porukama (nije to naš posao). Poruke i reklame radi netko drugi. Mi ne obmanjujemo javnost niti manipuliramo njome. Mi posredujemo u iznošenju i prenošenju istinitih informacija između naših klijenata i javnosti. Mi se bavimo sadržajem. Idemo na živce samo onima kojima sadržaj predstavlja problem.
Mi nismo opasni ljudi niti naša profesija predstavlja opasnost za zajednicu. Ne bavimo se nečasnim poslovima.
 
Ako, gospodine Milardoviću, imate drugačijih saznanja ili iskustava, ako ste se susreli u svome radu u političkim kampanjama ili sličnim poslovima s opasnim PR-ovcima iz agencija koji su sve ono ružno što ste u razgovoru s autoricom teksta izrekli o našoj profesiji, molimo Vas, podijelite te informacije s nama. Ako ima takvih PR-ovaca, vjerujte, javno ćemo ih prokazati. I izbaciti iz svojih redova.

Ali, dok naših članova (a većina hrvatskih PR-ovaca i agencija su članovi HUOJ) nema u zatvorima, pritvorima, dok ih se ne sumnjiči da su prali nečije novce, da se bave nečasnim i nemoralnim i po društvo opasnim poslovima – molim Vas gospodine Milardoviću ne gadite i ne kaljajte našu profesiju i čestite ljude koji se njome bave.
 
Poštovani gospodine uredniče, bilo bi nam drago da se dio javnog prostora u medijima otvori i nama koji se svakodnevno bavimo odnosima s javnošću, pa da , možda, i mi možemo reći koju o poslovima i profesiji kojom se bavimo. Nećemo pričati o poslovima o kojima ne znamo, ali, vjerujte, o PR-u znamo.
S poštovanjem,
 
Predsjednik Upravnog odbora HUOJ
Drenislav Žekić