Vijesti Članovi

Prvo izvješće o policy stavovima hrvatskih političkih stranaka

16.05.2014. HUOJ

Iako je iza nas više od dvadeset godina demokracije, ona je u mnogim pogledima još uvijek u povojima. Izborne utakmice dobivaju se preko ideološke i/ili identitetske mobilizacije, dok konkretna pitanja poput strateških državnih ciljeva i javnih politika nerijetko padaju u drugi plan. S druge strane, birači i podupiratelji stranaka imaju svoja mišljenja o nizu pitanja koje smatraju bitnima za svoje svakodnevne živote, no stranke često nemaju jasno izražena stajališta, čak ni oko stvari koje se nalaze u aktualnom žarištu medijske pozornosti.

No, sad je barem dio stavova hrvatskih stranaka jasniji i dostupniji javnosti, zahvaljujući publikaciji Alpheus Policy inSight. Riječ je o projektu tvrtke Alpheus Public Affairs, koji ima veliku ambiciju unaprijediti situaciju u hrvatskoj političkoj areni. Stranački programi i stavovi birača predstavljaju vrstu simboličnog tržišta na kojemu se susreću ponuda i potražnja, a Alpheus Policy inSight je alat koji olakšava komunikaciju na tom tržištu. Izvješće uspoređuje i analizira ono što najrelevantnije političke stranke nude svojim biračima. Tako će biračima biti jasno predstavljeno koje stavove zastupa koja stranka. Isto tako, potaknut će stranke na precizniju komunikaciju sa svojim biračima.

Konačni pregled stavova stranaka je sinteza odgovora na službeni Alpheusov upitnik, medijskih istupa stranačkih istaknutih članova, njihove zakonodavne aktivnosti te službenih programskih dokumenata. Uz sve to, renomirana agencija Ipsos Puls napravila je i istraživanje javnog mnijenja u kojem su ispitani stavovi građana o istim pitanjima.

Na taj način hrvatskim će biračima biti predstavljene pozicije stranaka oko konkretnih socioekonomskih i drugih ključnih političkih pitanja te će moći donijeti informiraniju odluku koja je u skladu s njihovim preferencijama i prioritetima.

Izvješće se može preuzeti na linku: http://alpheus.hr/content/policy-insight.