HUOJ • [Podružnica Središnje Hrvatske] Društvene mreže - alat i oružje
Vijesti

[Podružnica Središnje Hrvatske] Društvene mreže - alat i oružje

22.02.2014. Sonja Markić, mag. comm.

U organizaciji HUOJ-eve podružnice Središnje Hrvatske, Koprivničko-križevačke županije, Grada Koprivnice i udruge Koprivnički Krug, 20. veljače 2014. je u Koprivnici održana tribina na temu društvenih mreža.

U opuštenom ozračju o toj temi govorio je načelnik Policijske postaje Koprivnica Dražen Magdić koji se osvrnuo na sigurnost i opasnosti koje prijete svim korisnicima interneta pa tako i korisnicima društvenih mreža s posebnim osvrtom na najranjiviju skupinu, djecu.

Predsjednica HUOJ-a Aleksandra Kolarić govorila je o prednostima i nedostacima komuniciranja putem društvenih mreža te je svojim osobnim primjerima pokazala pozitivne i negativne strane takve komunikacije. Naglasila je kako treba napraviti jasnu razliku između osobnih i javnih profila javnih osoba koje često na krivi način koriste društvene mreže. Činjenica je da bilo koja stvar koju neki korisnik objavi na svojem profilu može biti zloupotrijebljena ako nije strogo kontrolirana. Istaknula je i važnost autocenzure javnih osoba kod objavljivanja sadržaja te vrlo važnu stvar, a to je proaktivnost te dvostrana komunikacija.

Mario Kos, vlasnik uspješnog lokalnog internet portala Koprivnica.net osvrnuo se na prednosti i nedostatke društvenih mreža kod suradnje s oglašivačima te zaključio da se puni potencijal ovakvog komuniciranja neće još neko vrijeme ostvariti, barem ne kod lokalnog oglašavanja. Iznio je zanimljivu činjenicu da su na prošlim lokalnim izborima osobe uključene u političke kampanje znatno povećale svoje on-line aktivnosti u odnosu na izbore održane prije 5 godina.

Svoj osvrt na društvene mreže dali su i Mišel Jakšić, zamjenik gradonačelnice Grada Koprivnice kojem društvene mreže koriste u svakodnevnoj komunikaciji, bilo osobnoj, bilo službenoj te Ivan Pal, zamjenik župana Koprivničko-križevačke županije koji je iznio i drugu stranu. Izrazio je zabrinutost zbog nemogućnosti kontrole sadržaje te potencijalni gubitak socijalnih vještina kod djece. Još je jedan zaključak do kojeg je došao, a to je da je sredina u kojoj on osobno djeluje relativno mala i da je komunikacija zbog te činjenice jednostavnija i lakša.

Moderatorica ove tribine bila je Melita Pavlek, predsjednica HUOJ-eve podružnice Središnja Hrvatska.