Vijesti

Milada Privora, Dejan Verčič i Amelia Tomašević proglašeni počasnim članovima Hrvatske udruge za odnose s javnošću

08.07.2015. HUOJ
Na redovitoj su godišnjoj skupštini Hrvatske udruge za odnose s javnošću (HUOJ), koja se održala u utorak 7. srpnja 2015. u dvorani Cres na Zagrebačkome velesajmu, uručena posebna priznanja za doprinos u unapređenju struke odnosa s javnošću.
 
Predsjednica HUOJ-a Aleksandra Kolarić uručila je Povelju o počasnome članstvu Miladi Privori, profesorici na Visokoj školi međunarodnih odnosa i diplomacije „Dag Hammarskjold"  i Dejanu Verčiču, profesoru i pročelniku Centra za marketing i odnose s javnošću na Sveučilištu u Ljubljani. Tom je prigodom zahvalila na trudu i radu koji su ulagali te koji ujedno i dalje ulažu kako bi struka odnosa s javnošću uživala ugled koji kao struka i zaslužuje. Povelja se dodjeljuje i Ameliji Tomašević, još uvijek aktivnoj profesorici na Ekonomskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu.
 
Milada Privora, dugogodišnja šefica Državnoga protokola Republike Hrvatske, poslovima odnosa s javnošću počela se baviti 1986. u zagrebačkoj građevinskoj tvrtki „Industrogradnja“ u okviru tadašnje Službe za protokol, odnose s javnošću i promidžbu. Godine 1994. imenovana je zamjenicom ravnatelja Državnoga protokola Republike Hrvatske, a od 2000. do umirovljenja obnašala je dužnost ravnateljice Državnoga protokola Republike Hrvatske i ravnateljice Protokola predsjednika Republike Hrvatske. Imenovana je i veleposlanicom u Ministarstvu vanjskih poslova Republike Hrvatske. Predavačica je na nekoliko učilišta, škola i fakulteta, vanjska suradnica Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti te savjetnica za protokol i odnose s javnošću u nekoliko međunarodnih tvrtka.
 
Dejan Verčič trenutačno je profesor i pročelnik Centra za marketing i odnose s javnošću na Sveučilištu u Ljubljani. Osnivač je i prvi direktor slovenske državne tiskovne agencije (STA) i partner u vodećoj komunikacijskoj agenciji u okružju „Pristop“ iz koje odlazi 2009. Od 1994. organizator je godišnje Međunarodne konferencije o istraživanju odnosa s javnošću – BledCom. Član je istraživačkoga tima Europskoga komunikacijskog monitora (ECM). Dobitnik je brojnih strukovnih nagrada, a Britanska udruga za odnose s javnošću (CIPR) dodijelila mu je priznanje za posebna dostignuća u području međunarodnih odnosa s javnošću – The Alan Campbell – Johnson Medal. U akademskoj godini 2013./2014. bio je Fulbrightov stipendist na Državnome sveučilištu u San Diegu u SAD-u. Objavio je 11 knjiga i više od 300 članaka, veći broj objavljenih poglavlja knjiga, monografija i izlaganja.
 
Amelia Tomašević među prvim je voditeljima odnosa s javnošću u Republici Hrvatskoj. Između ostalog radila je kao direktorica Turističke zajednice Grada Zagreba i generalna direktorica hotela Esplanade, kao članica Vladine skupine za pripremu pregovora s Europskom unijom i Vladine skupine za izradu nacionalne strategije za turizam te kao predsjednica Agencije za strukovno vijeće za turizam i ugostiteljstvo. Iako je od 2014. u mirovini, i dalje je predavačica na Ekonomskome fakultetu Sveučilišta u Zagrebu i na Zagrebačkoj školi ekonomije i menadžmenta. Dobitnica je brojnih strukovnih nagrada i priznanja, a bila je i jedan od pokretača Hrvatske udruge za odnose s javnošću te dopredsjednica udruge do 2003. godine.