HUOJ • Carpe Diem u Hrvatskome Crvenom križu
Vijesti

Carpe Diem u Hrvatskome Crvenom križu

15.07.2015. HUOJ

Hrvatski Crveni križ (HCK) bio je domaćinom posljednjega Carpe Diema prije ljetne stanke. Uime Hrvatske udruge za odnose s javnošću okupljene je pozdravio član Upravnoga odbora HUOJ-a Igor Ćutuk te pojasnio kako je cilj susreta upoznati se s temeljnim zadaćama Hrvatskoga Crvenog križa koje su mnogo složenije od onoga što se najčešće povezuje s njime. 

Izvršni predsjednik Hrvatskoga Crvenog križa Robert Markt pohvalio je HUOJ-ev prijedlog da budu domaćinima Carpe Diema jer vjeruje da je spomenuti događaj još jedan pokazatelj otvorenosti. Dodao je da Hrvatski Crveni križ tijekom posljednjih godinu dana također mnogo ulaže u komunikaciju s dionicima i javnošću jer je rad HCK-a u prošlosti možda bio nešto zatvoreniji te je time bilo prostora za pogrešno zaključivanje javnosti o tome čime se ona bavi i na koji način radi.

„Transparentan  rad otvara vrata povjerenju građana, ali i šire javnosti, partnera i pokrovitelja. Želimo da se s nama povezuju pozitivne značajke. Na primjeru smo prošlogodišnjih svibanjskih poplava imali prigodu uvidjeti kako se i dobre stvari vrlo brzo okrenu u one s negativnim predznakom“, dodao je.

„Hrvatski je Crveni križ u središtu zanimanja bio upravo prošle godine. Počelo je ledenom kišom u Gorskome kotaru, a nastavilo se pucanjem nasipa i poplavama u Slavoniji. Tada je Hrvatski Crveni križ napravio ogroman posao. Uloženi su nadljudski napori i postupovno i protokolarno je sve bilo u redu. Tih su dana otvorena vrata svih županijskih, gradskih i općinskih organizacija i upućen je poziv sugrađanima da donesu sve što misle da je potrebno poplavljenima. Rezultat je inicijative bilo oko 70 milijuna kuna financijske pomoći te tone i tone materijalne pomoći. Dotada je u javnosti Hrvatski Crveni križ uživao podršku javnosti, no tada je zbog samo jedne nepovoljne objave sve što je učinjeno na terenu palo u drugi plan. Naime, novac koji smo primili od pokrovitelja i građana odlučili smo oročiti kako bismo, kad se kuće izgrade, kupili namještaj. No, kako su se kuće tek gradile, rješenje je bilo sredstva oročiti. U želji da sve što smo radili zaista bude providno, koliko znamo, jedini smo od svih organizatora pomoći cjelokupnoj javnosti podnijeli iscrpno financijsko izvješće u svibnju ove godine jer stojimo iza svega što smo učinili.“

Glasnogovornica Katarina Zorić pojasnila je zašto se Hrvatski Crveni križ sve manje u medijima pojavljuje u nepovoljnome svjetlu te upoznala okupljene s aktivnostima koje su možda nepoznate u javnosti. Jedan je od programa koji Hrvatski Crveni križ provodi program sprječavanja dobivanja prekomjerne tjelesne težine. Ta se tema u široj javnosti najčešće ne povezuje s radom Hrvatskoga Crvenog križa, no zahvaljujući mreži svojih županijskih, gradskih i općinskih društava Hrvatski Crveni križ radi na terenu, ulazi u svaki dom i dobiva izravan uvid u stvarno stanje stvari. Upravo je stoga prepoznata potreba za takvim projektom, a Hrvatski se Crveni križ povezao sa stručnjacima i različitim ustanovama s ciljem izobrazbe te izvješćivanja o zdravoj prehrani i potrebi kretanja. Katarina Zorić osvrnula se i na druge aktivnosti HCK-a, poput rada s migrantima, izbjeglicama i azilantima te programa psihosocijalne pomoći građanima. Jedan je od takvih projekata i koncept „Bolnice bez bolnice“ preko kojega volonteri posjećuju djecu u bolnicama te im zahvaljujući glazbenomu i zabavnomu programu uveseljavaju boravak u bolnicama. Članovi HUOJ-a imali su niz pitanja za domaćine, što pokazuje da je posjet upravo toj udruzi bio iznimno koristan.

Uime HUOJ-a i svih članova zahvaljujemo Hrvatskome Crvenom križu na domaćinstvu.