Vijesti Članovi

Pokrenut projekt „Smart Energy City Sisak“

26.01.2011.

Projektom Smart Energy City Sisak formulirat će se razvojna strategija grada Siska i pripadajući Akcijski plan te ojačati institucionalni kapacitet grada Siska za povlačenje sredstava iz pretpristupnih i postpristupnih EU fondova, sa glavnim fokusom na razvoj infrastrukture prema smart city konceptu. Bitan dio projekta je i ispunjavanje obaveza grada Siska u okviru Povelje gradonačelnika EU, koju je Sisak potpisao u ožujku 2010. godine.

„Suradnja između UNDP-a i grada Siska nastavlja se na uspješnu suradnju u sklopu nacionalnog projekta Sustavno gospodarenje energijom u gradovima i županijama, pokrenutog 2005. godine, kojemu je prethodio pilot projekt gospodarenja energijom u zgradama u gradu Sisku. Pilot projektom Smart Energy City Sisak, UNDP je razvio metodologiju koja zaokružuje dosadašnji rad na poboljšanju energetske infrastrukture u gradovima, dajući postojećoj metodologiji sustavnog gospodarenja energijom dugoročnu paradigmu.“ rekao je Goran Čačić, voditelj SGE projekta i predstavnik UNDP-a Hrvatska. „Projekt Smart Energy City Sisak komplementaran je s drugim razvojnim projektima grada Siska, kao i Vlade RH, a kojima se također predviđa briga o okolišu i energetskoj učinkovitosti. Naime, izgradnjom Nove luke Sisak omogućit će se daljnji razvoj unutarnjeg riječnog prometa te premještanje prometa sa cestovnog na multi-modalni prijevoz, što podrazumijeva riječni i željeznički promet, a koji je energetski učinkovitiji i pogodniji za okoliš.“ istaknuo je Čačić, izrazivši želju da i ovaj pilot projekt preraste u nacionalni te obuhvati i ostale hrvatske gradove.

Kao prvi korak u novom pilot projektu, UNDP je Gradu pružio financijsku i tehničku stručnu pomoć pri razvoju prijave projekta nadogradnje infrastrukture za Južnu Industrijsku zonu Novo Pračno na IPA IIIc program, u sklopu kojeg su Poslovne Zone Sisak uspješno surađivale sa Institutom za međunarodne odnose. Grad Sisak u projektu sudjeluje kroz suradnju s konzultantima, komunikaciju s velikim javnim i privatnim tvrtkama s područja grada te uvrštavajući vlastite ideje i planove u konačne dokumente.

Međunarodnim javnim natječajem, UNDP je za konzultanta odabrao španjolski tehnološki institut Tecnalia koji će u suradnji s gradom Siskom i UNDP-om provoditi projekt. José María Campos Domínguez, voditelj odjela za energetiku u zgradarstvu i urbanim područjima Instituta Tecnalia predstavio je uspješne primjere transformacije španjolskih gradova San Sebastiana, Sarriguena i Bilbao-a. „San Sebastian je razvio izuzetno dobar vertikalni plan mobilnosti, efikasno potiče biciklizam kao oblik prijevoza, a ujedno je napredan i u razvoju vodne infrastrukture. Sarriguen je razvio korištenje obnovljivih izvora energije i konstantno djeluje u smjeru što većeg povećanja energetske efikasnosti. Bilbao je grad od milijun stanovnika koji je u sedamdesetima bio primjer izuzetno zagađenog industrijskog grada. Detaljnim planiranjem, pametnim prikupljanjem financijskih sredstava i suradnjom gradske uprave sa lokalnim gospodarstvenicima te mnogim stručnjacima, Bilbao je doživio transformaciju u grad suvremenih tehnologija, mnoštva zelenih površina, racionalnog urbanog planiranja i zanimljivih arhitektonskih rješenja, zahvaljujući suradnji s najpoznatijim arhitektima. Iako Bilbao nije najbolji primjer transformacije, možemo reći da se radi o jako dobrom primjeru kakav je sasvim sigurno primjenjiv i na Grad Sisak.“ zaključio je Domínguez.

Smart Energy City projekt je kojim UNDP promovira prvenstveno podizanje energetske efikasnosti potrošnje te poticanje distribuirane proizvodnje energije kao osnovicu daljnjeg razvoja gradske infrastrukture. Daljnji razvoj odvija se kroz nadogradnju sposobnostima komunikacije i stvaranje informacijskih tokova između pametnih uređaja i pametnih zgrada uz postojeće energetske tokove. Razvoj infrastrukture u sektoru zgradarstva treba uključivati postavljanje pametnih brojila i poticanje ugradnje drugih inteligentnih sustava, kako bi nastale prve pametne zgrade. Njihovim umrežavanjem stvorit će se lokalne mreže sa stupnjem samodostatnosti te će se formirati fleksibilan energetski sustav u kojem informacije i energija teku u oba smjera između potrošača i mreže – što čini pametnu mrežu. Pametne mreže, zajedno sa informiranim i aktivnim građanima i gradskom upravom su suština pametnih gradova.