Baza znanja Stručni skupovi

3. međunarodni simpozij o lobiranju s Dave Wenholdom, predsjednikom Američkog udruženja lobista - Zagreb, 28.04.2010. i lobistički trening s Dave Wenholdom - 21.04.2010.

05.04.2010.

Hrvatsko društvo lobista organizira 3. međunarodni simpozij o lobiranju kao svoju ključnu godišnju konferenciju koja okuplja stručnjake iz regije i svijeta. Kao gost HDL-a ove godine u Hrvatsku dolazi predsjednik Američkog udruženja lobista (AUL)iz Washingtona g. Dave Wenhold, jedan od najpoznatijih grassroots lobista u Americi. Kao predsjedniku AUL-a Wenholodu je ovo prvi nastup u Europi. 

G. Wenhold govorit će o ulozi lobista u političkim kampanjama,  njihovoj borbi s Obaminom administracijom, najnovijim metodama i tehnikama lobiranja u SAD-u te o načinu lobiranja i promicanja interesa američkih i stranih kompanija u američkom političkom sustavu.

Zbog povećanog interesa sudionika 3. međunarodnog simpozija o lobiranju za predavanje Dave Wenholda, predsjednika Američkog udruženja lobista, u petak 30. travnja g. Wenhold održat će poludnevni lobistički trening „Metode lobiranja i politički PR u SAD-u – moje osobno iskustvo“.

Hrvatsko društvo lobista organizira 3. međunarodni simpozij o lobiranju kao svoju ključnu godišnju konferenciju koja okuplja stručnjake iz regije i svijeta. Kao gost HDL-a ove godine u Hrvatsku dolazi predsjednik Američkog udruženja lobista (AUL)iz Washingtona g. Dave Wenhold, jedan od najpoznatijih grassroots lobista u Americi. Kao predsjedniku AUL-a Wenholodu je ovo prvi nastup u Europi.

Dave Wenhold snažno se zalaže za transparentnost i regulaciju lobiranja te uvažavanje lobista kao važnih čimbenika u zakonodavnom procesu. Wenhold je nezaobilazni sugovornik američkih medija kada je riječ o lobiranju, komunikacijskim strategijama i političkim kampanjama. U 2008. godini Wenhold je proglašen jednim od troje najučinkovitijih lobista u Washingtonu, a za svoj volonterski rad nagrađen je najvišim priznanjem američkog predsjednika „Call to Service“. AUL zadnjih godinu dana vodi vrlo žustru i otvorenu raspravu s administracijom predsjednika Obame koja je uvela nove i vrlo restriktivne propise za lobiranje.

U SAD-u je lobiranje najreguliranija djelatnost s godišnjim prometom od 3,47 milijarde dolara i približno 35000 zaposlenih lobista, od kojih je 13739 registrirano u Washingtonu, najvećem svjetskom lobističkom centru. U Bruxellesu je registrirano približno 5000 lobista od toga četiri iz Hrvatske.

Na simpoziju će Wenhold govoriti o ulozi lobista u političkim kampanjama,  njihovoj borbi s Obaminom administracijom, najnovijim metodama i tehnikama lobiranja u SAD-u te o načinu lobiranja i promicanja interesa američkih i stranih kompanija u američkom političkom sustavu.

Simpozij će ugostiti domaće lobiste kao i lobiste iz Slovenije i Srbije. Na dva okrugla stola raspravljat će se o najnovijim trendovima lobističke profesije i  važnosti lobiranja kao ključu uspjeha za izvoz, nove poslove i međunarodnu konkurentnost tvrtki i države.

Simpozij je namijenjen širokoj publici, ali posebno onima koji se susreću s lobiranjem direktno ili indirektno u svom poslu, analizama ili su objekt lobiranja. Posljednje istraživanje OECD-a o transparentnosti i lobiranju iz 2009. godine navodi primjer osnivanja HDL-a u Hrvatskoj kao vrlo pozitivan, pogotovo što je inicijativa došla od samih lobista i nije nametnuta od strane zakonodavca, što je često slučaj u svijetu.

Cijena kotizacije je 790 kuna za prijave do 14. travnja, a nakon toga kotizacija će iznositi 950 kuna (PDV je uračunat u cijenu). Radni jezici simpozija su hrvatski i engleski, a sudionicima će biti dostupan simultani prijevod.

Za sudionike simpozija koji dolaze izvan Zagreba, osigurane su povlaštene cijene smještaja u hotelima Palace (30% popusta) i Aristos (25% popusta).

Za sudjelovanje se možete prijaviti slanjem popunjene prijavnice na tajnistvo@hdl.com.hr ili direktno putem telefona 4826-106 odnosno faxa 4835-608.


Hrvatsko društvo lobista