OSJ za početnike

Osnovne OSJ lekcije

Dragi korisnici,

u ovoj rubrici možete se informirati o osnovnim temama i pojmovima iz odnosa s javnošću. Ideja je pružiti kratak pregled pojedine tematike uz istovremeno korištenje jednostavnog jezika kako bi tekst bio razumljiv svima koji se interesiraju za odnose s javnošću. Autori tekstova su predavači na katedrama iz odnosa s javnošću te PR praktičari. Nadamo se da će vas tekstovi potaknuti na daljnje istraživanje svijeta odnosa s javnošću, a ovim putem vas pozivamo i da nam šaljete svoje upite na info@huoj.hr .

Vaš HUOJ

24.04.2012. Goran Pivarski, Koraljka Rak

PR brief- polazišna točka za ostvarivanje komunikacijskih ciljeva

Kako koncipirati dobar PR brief? O tome ovisi koliko će posao za koji se angažira PR praktičare biti kvalitetno obavljen. Ključno je stoga da, prije svega, sami PR-ovci znaju koji su glavni elementi PR briefa te da klijentima ukažu na potrebne informacije kako bi na kraju zajednički posao mogao rezultirati što većim zadovoljstvom klijenta, odnosno ostvarivanjem željenih rezultata.

 

20.02.2012. Doc.dr.sc. Ivan Tanta, Prof.v.š.

Glavne karakteristike krize

U literaturi o kriznom komuniciranju postoji mnogo definicija krize. Brojne definicije ukazuju na iznenadan karakter krize te na to da se ona može manifestirati kroz mnoge oblike. Iako je svaka krizna situacija sama po sebi jedinstvena, struka je uočila da ipak postoje neka zajednička svojstva u načinu na koji se krizne situacije odvijaju. Tri značajke svake krize su njen iznenadan karekter, nesigurnost te vremenski tjesnac koji postavlja (Novak, 2001.).


20.09.2011. mr.sc. Anđelko Brezovnjački

Competitive Intelligence ili kako skupiti i analizirati informacije

Današnje poslovno okruženje mijenja se brže nego ikada prije pa je za uspjeh na tržištu presudno posjedovanje (točnih) informacija, cinici bi rekli često i prije same potrebe za njihovom uporabom. Međutim, kako sami podaci ne znače ništa bez njihove pravilne interpretacije, posljednjih godina značajno raste broj tvrtki koje sve veću pažnju posvećuju redovitom prikupljanju informacija o zbivanjima u vlastitom okruženju jačanjem Business, odnosno Competitive Intelligence aktivnosti.


27.06.2011. Bruno Jelić

PR agencije- funkcije i značenja

Prema postojećem mišljenju u industriji odnosa s javnošću, kao jedan od osnovnih razloga zašto surađivati s PR agencijom navodi se „objektivni eksterni pogled“  agencije na pozicije klijenata koji unajmljuju njihove usluge. Ono što agenciju čini specifičnom u odnosu na urede za odnose s javnošću unutar kompanija  jest slobodniji i otvoreniji pristup u odnosu prema upravama kompanija koje se odlučuju za takvu suradnju. Agencija svojim znanjem i iskustvom prikupljenima u poslovima s velikim brojem različitih klijenata može lakše prepoznati tržišnu poziciju u kojoj se određena kompanija nalazi i na taj je način u stanju temeljitije predlagati korake u prevladavanju određenih situacija. No, tko su ti zaposlenici u agenciji koji savjetuju klijente i što se može od svakoga od njih očekivati? 

10.05.2011. Mr.sc. Damir Jugo

Planiranje je najvažniji dio odnosa s javnošću

Na svojim prvim predavanjima studenti odnosa s javnošću ne mogu izbjeći dvije ključne  rečenice. Prva kaže da PR nikada nije uspio prodati loš proizvod dva puta, a druga da PR ništa ne može napraviti preko noći. Da bismo nekom pojedincu, organizaciji, tvrtki ili proizvodu izgradili dobar imidž, moramo krenuti od njegovih pozitivnih vrijednosti za što nam je  potrebno određeno vrijeme. To se vrijeme treba kvalitetno popuniti odgovarajućim aktivnostima, a to je nemoguće bez kvalitetnog planiranja. Planiranje je svakako jedno od ključnih segmenata odnosa s javnošću. Ono je vrh piramide u PR-u...

12.04.2011. doc.dr.sc. Ivan Tanta

Kampanje u odnosima s javnošću

Kampanja je dio širih komunikacijskih aktivnosti odnosa s javnošću. Prvenstveno je usmjerena na određen vremenski period, a možemo je odrediti kao organiziranu aktivnost s ciljem osiguranja potpore (dijela) javnosti. Karakter kampanje je načelno dualan, ona je istodobno i slobodno argumentirano komuniciranje i mogućnost javnog dijaloga o ključnim pitanjima organizacije ili društva te u isto vrijeme i  propagandna aktivnost kojoj je cilj ostvarenje neposredne koristi. (Lalić,Kunac:1999). Kampanja je tek u iznimnim prigodama odlučujući faktor, međutim ona je učinkovito oruđe odnosa s javnošću u stabiliziranju potpore simpatizera i privlačenju neodlučnih.

10.03.2011. Ana Tkalac Verčič i Dejan Verčić

Glasnogovorništvo i odnosi s javnošću; što je što?

Odnosi s javnošću imaju smisla isključivo ukoliko se njima strateški upravlja. Proces započinje analizom ovisnosti organizacije o njezinoj okolini, odnosno definiranjem ključnih interesnih skupina. Sljedeći korak odnosi se na analizu kakvoće tih odnosa i određivanje željenih vrijednosti. Konačno, u posljednjoj fazi, odnosno izvedbi, smanjuju se razlike između željenih i postojećih vrijednosti – a te se određuju i prate istraživanjem.