Kutak za diskusiju OSJ intervju

Okolišne teme su vrlo osjetljive te je kvalitetna komunikacija ključna

12.04.2012. Goran Pivarski, Koraljka Rak
Pročitajte drugi dio intervjua s Ministricom Mirelom Holy te saznajte više o trenutačnim aktivnostima Ministarstva zaštite okoliša i prirode RH.

Nakon što ste imenovani ministricom zaštite okoliša i prirode najavili ste osnivanje foruma za komunikaciju sa zainteresiranom javnošću o problemima u okolišu koji bi bio sastavljen od predstavnika civilnog društva, gospodarskog sektora, jedinica lokalne i regionalne samouprave i stručnih institucija. Kako napreduje taj projekt?

Forum za zaštitu okoliša i prirode je formiran i do sada su održane dvije sjednice Foruma. Na prvoj smo predstavili smjernice politike za novi sustav gospodarenje otpadom što je već godinama najveći problem u zaštiti okoliša u Hrvatskoj. Na drugoj, koja je održana sredinom ožujka, organizirali smo predstavljanje Studije utjecaja na okoliš za TE Plomin 3 koja izaziva velike prijepore u javnosti. Forum ima dvanaest članova/ica, po tri iz grupacije civilnog društva (udruge za zaštitu okoliša i prirode), gospodarstva, stručnih institucija te jedinica lokalne i regionalne samouprave. Ideja djelovanja Foruma jest uključivanje javnosti u doošenje važnih odluka za okoliš i prirodu u vrlo ranoj fazi pripreme tih odluka. Ministarstvo je, osim toga, i u radne skupine za izradu novih Zakona o otpadu, Zakona o zaštiti okoliša i Zakona o zaštiti prirode uključio druge predstavnike/ice grupacija zastupljenih i u Forumu. Na ovakav način procedura izrade zakona je teža i dugotrajnija, ali nam je cilj postizanje što je moguće većeg suglasja oko zakona kako bi njihova provedba bila kvalitetnija i stvarna.  

Koliko su građani uopće svjesni problema s okolišem? Kako senzibilizirati javnost  o toj prijetnji 21.stoljeća , odnosno  smatrate li da je nužna snažnija komunikacijska potpora?

Ljudi su načelno svjesni problema degradacije okoliša i u anketama nužnost očuvanja okoliša stavljaju na visoko prioritetno mjesto. Nažalost, tu deklarativnu svjesnost ne slijede i konkretni postupci u svakodnevnom životu. Svaka od tema vezana uz okoliš i prirodu je iznimno politički osjetljiva jer direktno zadire u privatni život, u kuće i stanove svih ljudi, a navike je najteže mijenjati. Zbog toga se javljaju i javljat će se veliki otpori od velikog dijela javnosti, ali i od gospodarstva, struke i jedinica lokalne i regionalne samouprave. Zbog toga je iznimno važna kvalitetna komunikacijska potpora.

Iz aspekta političarke, možete li nam reći koliko je pomoć PR stručnjaka vrijedna za politiku?

Jako je važna, ali ne treba ju precjenjivati i odgovornost za loš rejting u javnosti prebacivati na komunikatore/ice. Ukoliko nema sadržaja, ili je sadržaj loš nijedan komunikator/ica koliko god vješt ili vješta bila neće dugoročno moći održavati pozitivan rejting u javnosti.

I na kraju, Vašu karijeru obilježila su tri područja: novinarstvo,odnosi s javnošću i  politika. Jeste li ikada pomislili da ćete biti ministrica i kada ste i kako otkrili vlastiti  interes za specijalizaciju za teme zaštite okoliša i prirode?

Novinarstvom sam se bavila uzgredno, kao vanjska i povremena suradnica nekih medija. Činjenica je da su moju dosadašnju karijeru obilježili OSJ i politika. Nadala sam se da ću postati ministrica zaštite okoliša i imala sam veliku ambiciju da to i postanem. Zaštita okoliša me počela interesirati još kao tinejdžerku, ali tada sam taj interes realizirala određenim eskapizmom, bijegom od stvarnosti, maštanjem o prethodnim razdobljima u kojima nije bilo sadašnje antropogene destrukcije okoliša. Proaktivniji, moderniji pristup zaštiti okolišu kod mene se počeo razvijati u mojim kasnim dvadesetim godinama kada sam se uključila u Zelenu akciju. Nakon toga zaposlila sam se u Ministarstvu zaštite okoliša u kojem sam puno naučila o funkcioniranju sustava, potom sam vodila Eko forum SDP-a, pa Savjet za zaštitu okoliša SDPH, bila potpredsjednica saborskog Odbora za zaštitu okoliša i evo, sada sam ministrica i nadam se da ću uspješno voditi resor.

Odnosima  s javnošću, Mirela Holy, počela se baviti u Narodnom sveučilištu Dubrava na poziciji voditeljice akcija i manifestacija te u nevladinoj udruzi za zaštitu okoliša „Zelena akcija“ gdje je koordinirala kampanje protiv GMO-a. Radila je u Ministarstvu zaštite okoliša i prostornog uređenja na poslovima odnosa s javnošću, šefice Kabineta ministra te informiranja u području zaštite okoliša da bi se u agenciji za odnose s javnošću Maksima komunikacije u kojoj je počela kao voditeljica projekata razvila u voditeljicu klijenata. Agencijsku karijeru završila je na poziciji izvršne direktorice. Bila je predavačica na London School of Public Relations te na specijalističkom diplomskom studiju 'Upravljanje poslovnim komunikacijama' na Veleučilištu VERN'.