Kutak za diskusiju OSJ teme
Snaga video sadržaja u komunikacijama

Video kao podrška odnosima s javnošću

17.06.2015. Goran Milaković

Video u ulozi komunikacijskog medija postoji već 100-injak godina, a za širenje njegove upotrebe, sve veću primjenu i revoluciju na online medijima se može reći da je nešto mlađa, u trajanju od nekoliko godina.

Same prednosti videa su prepoznate onoliko koliko i on otprilike postoji, a njegova “nova” revolucija primjene je uvjetovana nizom faktora te su neki od njih:

 

  • Jednostavnija, jeftinija i dostupnija produkcija - mobilni uređaji koji omogućavaju snimanje visoke kvalitete uz dodatnu opremu koja pridonosi boljim efektima i kvaliteti profesionalnog nivoa čine video sve korištenijim oblikom sadržaja
  • Društvene mreže - distribucija videa na specijaliziranim društvenim mrežama kreira ga u omiljen oblik “user generated sadržaja”, dok je tehnologija ostalih mreža omogućila korisnicima atraktivniji sadžaj koji je prihvaćen te rezultira većom interaktivnošću
  • Navike korisnika - “multiscreening” u industriji nije novost, a sve više zauzima mjesto u načinu i količini provedenog vremena uz određeni uređaj. Gledanje TV-a uz istovremeno korištenje mobilnog uređaja na kojem je 40 posto pregledanog sadržaja video - podatak je koji dovoljno govori sam za sebe
  • Oglašavanje i oglašivačke mreže - omogućen je plasman videa u obliku oglasa na internetu, uz adekvatniju analitiku i targetiranje

Sprega jeftinije produkcije, naprednije tehnologije, dostupnosti interneta, navike korisnika uz pomoć industrije oglašavanja i odnosa s javnošću ponovno dovode video na medijski tron. U najavama zamjene TV oglašavanja s digitalnim, upravo video čini tu premosnicu koja, mnogi tvrde, povezuje ova dva medija. Kako je internet primijenio video kao sadžaj tako se i TV sve više seli na internet čineći svoju dostupnost većom.

Gdje i kako se primjenjuje video i kako maksimizirati njegov utjecaj

Sam video danas je moguće plasirati u obliku sadržaja (vrste su gotovo negraničene od testimoniala i tutoriala pa do izvještaja za ulagače i zapravo je moguće producirati oko 30 vrsta videa), oglasa i “product placement” realiziranih u suradnji s online influencerima.

Svaka od lokacija distribucije ima svoje uvjete i način na koji su korisnici navikli apsorbirati sadržaje tako da izazov postaje prilagodba jednog videa i iskorištavanje na više platformi ili u različitim oblicima. Produkcija može i često je optimizirana za plasman u obliku YouTube ili Facebook oglasa kao uvod u cjelokupni video koji može biti postavljen na YouTube kanal, web stranicu, blog itd. Oglas u ovom slučaju može biti “iskra” koja potiče na dijeljenje, preglede ili druge oblike interakcije sa sadržajem. Također, ovisno o temi videa, isti znatno može pridonijeti boljoj distribuciji objava za medije. Video tako uz priopćenje pruža iscrpniji vizualni sadržaj koji je posebno atraktivan publici, a na taj način i medijima olakšavate posao jer oni ne trebaju izlaziti na teren.

Opisani primjer je samo jedan od načina i metoda optimizacije videa i budžeta prema ispunjenju poslovnih ciljeva. Sve popularniji u inozemstvu su angažmani influencera (utjecajnih osoba) na Vineu i Instagramu, kao i partnerstva s YouTube kreatorima tj. popularnim i poznatim kanalima.

Sve navedeno očigledno utječe na niz segmenata aktivnosti brenda i ispunjenje ciljeva poput zanimljivijih i atraktivnijih objava za medije, povećanja povjerenja ciljanih skupina, većeg dosega, rješavanja kriznih situacija i razvoja sadržaja, a sve uz analitiku koja pokazuje detaljne podatke poput informacije koji dio vašeg videa je gledateljima najzanimljiviji.

U inozemstvu, ali sve više i u Hrvatskoj sve veći dio budžeta i aktivnosti brandovi usmjeravaju na gradnju svojih kanala koje vežu uz oblike content (sadržajnog) i nativnog oglašavanja, a dokaz tomu je da se i informativne/medijske kuće odlučuju za potpuno specijaliziranu produkciju video sadžaja za online kanale.

U narednom napisu donosim najbolje primjere korištenja videa u svrhu odnosa s javnostima.

 

Goran Milaković,
Izvršni direktor digitalnog odjela Park Avenia komunikacije