Aktivnosti Udruge Godišnje konferencije HUOJ-a

6. Konferencija HUOJ-a, Zadar, 28. do 30. rujna 2005.

03.10.2005.

Po šesti put PR-ovci i drugi kolege koji žive od komunikacija i upravljanja njome družili su se na 6. konferenciji Hrvatske udruge za odnose s javnošću u Zadru od 28. do 30. rujna u hotelu Donat. Kako nam je bilo i što smo tamo čuli, radili pogledajte ovdje.

HUOJ okuplja članove iz PR agencija, korporativnog, privatnog do javnog i nevladinog sektora te su predavanja i diskusije pokrile razne teme poput utjecaja reputacije na poslovni uspjeh, društvene odgovornosti u Hrvatskoj, PR-a u neprofitnom sektoru i u novim medijima. Nezaobilazna tema uvijek su i mediji i PR kao i proces integracije u EU. Posebno važan dio konferencije bio je niz radionica o strateškom planiranju, kriznom komuniciranju; organizaciji događaja; lobiranju; ulozi PR-a u politici te brendiranju gradova koje su vodili su vrsni stručnjaci iz zemlje i inozemstva. Novost konferencije bila je prezentacija fakulteta koji nude obrazovne programe iz područja odnosa s javnošću a kolege koji ih vode govorili o stanju i perspektivama u obrazovanju za struku u Hrvatskoj.

U neformalnom dijelu programa opet smo dokazali da se uvijek znamo i dobro zabaviti, bilo uz lokalnu klapu na večeri u marini Tankercommerca, after partyu u Mayi ili tulumu u Arsenalu. Zahvaljujući Davoru Čerkuču razgledali smo malo i Zadar by night i slušali neobične morske orgulje koje uistinu pružaju teško zaboravljiv doživljaj. Iznenadna kiša potjerala nas je prebrzo prema Arsenalu koji je sve iznenadio uređenjem i veličinom. Tamo smo organizirali Frozen Maraschino Party (pogodite zašto je tako nazvan, a još bolje probajte i sami!) a zabavila nas je grupa Flash, koja nam je ostala u živom sjećanju s naše 4. konferencije u Splitu.

Zlatni sponzor 6. konferencije HUOJ-a bio je web portal za Moj posao, srebrni VipNet, HT, HEP i Veleposlanstvo SAD u RH, dok su ostali sponzori: Agrokor, Tankercommerce, AKD, Ericsson Nikola Tesla, P&G, HGK, Mercator H, Hypo Alpe Adria Bank i Hypo Leasing, ZABA, BAT, Nexe Grupa, Brodomerkur, Maraska, Lučka uprava Zadar, HP, Siemens, Komerički naklada, Ideo dizajn, Simultana, Novena, Croata i Alka tisak, a medijski pokrovitelji Jutarnji list i Poslovni dnevnik. Hvala svim kolegicama i kolegama na dolasku, a posebno sponzorima i vrijednim asistenticama Danijeli Bićanić, Darki Dravinski, Sanji Bančević i Davoru Čerkuču predsjedniku naše zadarske podružnice velika hvala na pomoći!

Kao predavači na konferenciji nastupili su gđa. Judith Turner Phair, predsjednica Društva za odnose s javnošću Amerike za 2005. s predavanjem PR u neprofitnim institucijama i radionicom o strateškom planiranju. Michael Cherenson također iz SAD govorio je o „Utjecaju reputacije na poslovni uspjeh korporacija“ te vodio radionicu o kriznom komuniciranju. Andreina Mandelli profesorica ugledne Poslovne škole Svečilišta Boconi u Milanu govorila je o PR-u u novim medijima. O reputaciji i uspjehu u Hrvatskoj govorile su Vesna Ledić Oppenheim, Zaba; Dubravka Jusić, VIPnet; a Marina Škrabalo iz MAP savjetovanja i Domagoj Račić, EIZ predstavili su „Istraživanje o korporativnoj društvenoj odgovornosti u Hrvatskoj“-, dok je Nenad Bakić govorio o PR-u na tržištu rada. U panelu posvećenom odnosima PR-a i medija sudionici su mogli čuti: Darju Kupinić Guščić, Media net; Ante Šalinovića, iz Pulsa; Svena Semenčića, iz EPH; Antu Gavranovića iz Privrednog vjesnika i Zdenka Duku iz Jutarnjeg lista.

Kolege Božo Skoko, Fakultet političkih znanosti; Pero Maldini, Sveučilište u Dubrovniku; Aleksandra Kolarić, VERN i Ivan Tanta, Hrvatski studiji govorili su o stanju i perspektivama u obrazovanju za odnose s javnošću u Hrvatskoj te predstavili porgrame svojih škola. U bloku posvećenom ulasku u EU i njegovu utjecaju na industriju komunikacija i poslovanje kao i sve većem euroskepticizmu govorili su Jasna Mileta, pomoćnica ministrice MEI-MVP, Ines Sabalić, kolumnistica Globusa, Dragan Bagić iz Pulsa, te menadžeri kompanija koje posluju u EU i regiji Stanislav Brodnjak, Mercator-H i Srđan Lisac, Procter & Gamble).

U sklopu Konferencije organiziran je niz praktičnih radionica koje su vodili kolege Žanina Žigo, BAT „Planiranje i budžetiranje u korporativnom sektoru“ Tomo Ricov, DA; „Organizacija događaja“; Gđa. Ger Hutton iz Ogilvy-a u Bruxellesu i Dubravko Miholić iz Hauske bavili su se lobiranjem a ulogu PR-a u politici razmatrali su Krešimir Macan, Madison Consulting; Marina Halužan, glasnogovornica Ministarstva mora, turizma, prometa i razvitka; Marijana Petir, dožupanica Sisačko moslovačke županije i Zvonimir Mršić, gradonačelnik Koprivnice. O brendiranju gradova govorili su Anja Bauer, Brandoctor;Dražen Dretar, Grad Varaždin; Edvin Jurin, McCann Erickson. U sklopu konferencije nije održana najavljena izborna skupština Udruge koja je odgođena i održat će se do kraja godine.

Prezentacije s predavanja s konferencije u Zadru

  • „PR u neprofitnim institucijama - novi izazov za PR industriju“ - Judith Turner Phair, Phair Advantage Communications, predsjednica Društva za odnose s javnošću Amerike za 2005.
  • „Utjecaj reputacije na poslovni uspjeh korporacija“ – Michael G. Cherenson, pot-predsjednik Cherenson Group, član Upravnog odbora Društva za odnose s javnošću Amerike
  • „Reputacija i poslovni uspjeh–hrvatska iskustva“ - Vesna Ledić Oppenheim, Zaba
  • „Istraživanje o korporativnoj društvenoj odgovornosti u Hrvatskoj“- Marina Škrabalo, MAP Savjetovanja i Domagoj Račić, Ekonomski institut
  • „Reputacija kompanija i tržište rada“ - Nenad Bakić, Selectio 
  • „PR i novi mediji” - prof. dr. Andreina Mandelli, Poslovna škola Sveučilišta Bocconi, Milano
 
 Linkovi prema drugom sadržaju
 
01_JUDY_PHAIR_-_PR_in_the_Non_Profit_World.ppt
 
02_MIKE_CHERENSON_-_Reputation_and_its_Impact_on_the_Bottom_Line.ppt
 
03_a_V.L._Oppenheim_ZABA_-_Reputacija_i_uspjeh_-_hrvatska_iskustva.ppt
 
03_b_M.Skrabalo_-_D.Racic_-_DOP_u_Hrvatskoj.ppt
 
03_c_Nenad_Bakic_-_PR_kroz_trziste_rada.ppt
 
08_Mandelli__-_New_Frontiers_in_digital_PR.pdf