Vijesti

Komunikacijska podrška društveno korisnim projektima udruga: Ružičasti listopad* 

28.09.2018.

Udruga SVE za NJU pokrenula je nacionalnu javnozdravstvenu kampanju s ciljem podizanja svijesti o važnosti preventivnih pregleda – Ružičasti listopad kojim žele senzibilizirati učenike srednjih škola koji će svojim mamama prenijeti ovu važnu poruku.

Oko 75 žena u Hrvatskoj mjesečno umre od raka dojke. Uzevši u obzir mogućnosti ranog otkrivanja, to je poražavajući broj. Evidentno je da postoji problem ili otpor žena prema odlasku na pregled.

Prometne nesreće, prirodne nepogode i bolesti česti su uzroci smrti koji nas svakodnevno okružuju. Većina takvih dolazi neočekivano, ljudi koji tako gube živote nisu imali nikakve naznake da bi se išta moglo desiti. Ali karcinom je jedan od primjera koji dokazuje upravo suprotno. U većini slučajeva karcinom koji je otkriven u ranom stadiju može se uspješno izliječiti.

S ciljem utjecaja na svijest i promicanja prevencije, održana je konferencija za medije u prostorima partnerskih škola u zagrebačkoj Dubravi, Gjure Prejca 2, koja je okupila mnoge partnere projekta – Ružičasti listopad.

Ružičasti listopad je nacionalna javno-zdravstvena kampanja namijenjena ženama koje nisu obuhvaćene Nacionalnim programom ranog otkrivanja raka dojke. Statistike govore da se upravo u ranijoj dobi pokazuje sve veći broj novootkrivenih oboljelih žena.
“Vodeći se time, odlučili smo pokrenuti projekt namijenjen upravo tim ženama, mlađim od 50 godina kojima će djeca donijeti edukativni letak Mama budi zdrava. Uvažavajući činjenicu da je starijim ženama iz ruralnih područja teže organizirati odlazak na mamografiju pozvali smo na suradnju društva Crvenog križa koji će u tome pomoći”, naglašavaju u Udruzi.

Projekt će biti proveden u 22 grada u Hrvatskoj pod pokroviteljstvom Ministarstva znanosti i obrazovanja, uz podršku Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo i društva Hrvatskog Crvenog križa, s brojnim srednjim školama. Projekt sufinancira Ured za udruge Vlade RH u suradnji s Hrvatskom udrugom za odnose s javnošću koji su projekt nagradili u sklopu Javnog poziva „Komunikacijska podrška društveno korisnim programima udruga“.

Mehanizam akcije je sljedeći: učenicima srednjih škola u 22 grada u Hrvatskoj bit će uručeni letci Mama budi zdrava koje će oni ponijeti svojim mamama, tetama, bakama… Tog dana će simbolično biti napravljena i fotografija učenika s ružičastim balonima. Kako je pokazao pilot projekt u Glini i Hrvatskoj Kostajnici, u ovu se aktivnost uključila cijela zajednica, pa to sada očekujemo i od ovog nacionalno organiziranog projekta.

Nakon konferencije za medije održana je akcija Ružičasti listopad u Zagrebu u kojoj su sudjelovali učenice i učenice iz četiri partnerske škole.

*Ured za udruge Vlade Republike Hrvatske u suradnji s Hrvatskom udrugom za odnose s javnošću već treću godinu provodi projekt Komunikacijska podrška društveno korisnim projektima udruga kako bi udruge uz financijsku potporu te pro bono podršku agencija za odnose s javnošću uspješno promovirale društveno korisne projekte i pozitivan doprinos civilnoga društva u razvoju kulture solidarnosti.

Ove godine agencija za odnose s javnošću Abeceda komunikacije svoju stručnu pomoć daje Udruzi žena oboljelih i liječenih od raka „Sve za nju“ (Zagreb) za projekt Ružičasti listopad.