Vijesti

Objavljeni rezultati istraživanja Europski komunikacijski monitor 2018

21.06.2018.

Ovogodišnje Istraživanje provedeno u 48 europskih zemalja među 3.100 stručnjaka ukazuje na rastući trend lažnih vijesti, doprinosu komunikacija organizacijskom uspjehu, kao i radnom okruženju za komunikacijske stručnjake u Europi.

Na temelju primljenih odgovora, istraživanje otkriva da, unatoč stalnoj raspravi o lažnim vijestima diljem Europe, ono nije slika svakodnevnog iskustva komunikacijskih stručnjaka u praksi. Najveći utjecaj vidljiv je u državnom i javnom sektoru te političkim organizacijama.

Najjači utjecaj lažnih vijesti o njihovim organizacijama bilježi se u Rusiji, slijede je Srbija, Slovenija i Poljska, a rezultat su prijenosa lažnih vijesti s društvenih mreža u javni prostor, a onda i kroz medije.

Poseban problem većine komunikacijskih odjela i agencija je prepoznati lažnu vijest i odnositi se prema njoj kroz unaprijed određeni obrazac.

Osim ključnih trendova kao što su lažne vijesti, anketa istražuje doprinose komunikacije organizacijskog uspjeha kao i radno okruženje komunikacijskih stručnjaka u Europi. Radni angažman i stres, zadovoljstvo poslom kao i status vodstva u komunikacijskim jedinicama istraženo je uz dodatne detaljne analize za 22 zemlje.

Iako je pružanje informacija donositeljima odluka kroz različite vrste praćenja, anketa ili obavijesti o novostima, uobičajena praksa za većinu komunikacijskih jedinica diljem Europe (89,1%), samo 28,4% komunikacijskih odjela i agencija u Europi imaju oblikovane forme redovitog izvještavanja.

Usporedba s anketama iz 2010. i 2014. godine pokazuje usporeno opadanje ukupnog zadovoljstva radnika među komunikacijskim stručnjacima koji se sve teže nose sa stresom čime opada i zadovoljstvo poslom. 28,9% anketiranih praktičara željelo bi promijeniti sadašnje radno mjesto i to u sljedećih dvanaest mjeseci. Međutim, tri četvrtine komunikacijskih stručnjaka u Europi sretni su na svom poslu – iskače podatak da je najveće zadovoljstvo zaposlenih  kod konzultanta ili agencija (79,0%).

Cjelovito istraživanje potražite na http://www.communicationmonitor.eu.