Vijesti

Global Alliance: Poticanje javnog povjerenja moguće je samo uz poštivanje profesionalne etike

12.02.2018.

Aktualna kriza povjerenja javnosti u rad brojnih institucija onemogućuje im adekvatno društveno djelovanje. U komunikacijskim kanalima, unutar kojih se kontinuirano pojavljuju lažne vijesti i neprikladna upotreba automatizirane komunikacije, narušeno je povjerenje, a time i ugled brojnih javnih institucija. Upravo to je bio razlog organiziranja globalnog strukovnog sastanka na kojemu su sudjelovali predstavnici ICCO-a, PRCA-e, IABC-a tj. Međunarodne udruge poslovnih komunikacija. Na sastanku su sudjelovali i predstavnici PRSA-a, APRA-e i PRII-a, CPRS-a i mnogi drugi.

S obzirom na to da odnosi s javnošću igraju veliku ulogu u javnoj komunikaciji, izgradnji reputacije i medijacije javnih ustanova i njihovih javnosti, predstavnici stručnih udruga za odnose s javnošću na globalnoj razini, sastali su se 6. veljače u Madridu, kako bi se suprotstavili negativnim trendovima u komunikacijskoj praksi te oformili smjernice za poboljšanje ugleda javnih institucija kojima bi tako vratili povjerenje javnosti. Na umu su imali ideju da iza javnih institucija na globalnoj razini stoje na tisuće djelatnika odnosa s javnošću, stoga je sastanak služio kao interna potpora rješavanju svakodnevnih strukovnih problema.

Zajedničkim naporima složili su se kako je potrebno raditi na podizanju standarda profesije odnosa s javnošću na globalnoj razini. Radna skupina uključenih organizacija detaljno će ispitivati metode kojima se djelatnici odnosa s javnošću služe u svakodnevnoj komunikaciji. U Madridu je jednoglasno izraženo vjerovanje u postojanje univerzalnog skupa načela i ponašanja koji bi prihvaćanjem postali regulatori struke na svjetskoj razini. To ne bi zamijenilo postojeće pojedinačne kodekse udruga, već bi osiguralo donošenje sporazuma o opsežnom skupu načela. Sudionici su prepoznali potrebu pokretanja kampanje oko važnosti pouzdane prakse odnosa s javnošću, ali istodobno i kontinuirano ispitivanje postojećih etičkih kodeksa.

Više na poveznici: http://www.globalalliancepr.org/news/2018/2/7/global-public-relations-associations-commit-to-enhancing-public-trust-through-ethics