Vijesti

Global Alliance odgovara na strukovne zahtjeve za donošenje novog etičkog kodeksa

10.11.2017.

Nekolicina strukovnih organizacija za odnose s javnošću zahtijevala je od GA (Global Alliance for Public Relations and Communication Management) donošenje novog, globalnog etičkog kodeksa. Nadalje, Richard Edelman javno je pozvao PR udruženja da kreiraju koaliciju, kojom bi se adresirali novi zahtjevi za etičkim standardima u PR industriji.

Uprava Global Alliance-a brzo je reagirala, poručivši kako su oni jedina PR organizacija koja okuplja i štiti PR institucije i udruženja te predstavljaju preko 160 tisuća pripadnika iz struke ili iz akademske zajednice. Nadalje, Global Alliance ukazao je kako su voljni što prije organizirati summit posvećen etici u odnosima s javnošću te da će pozivnice uputiti širokom spektru strukovnih organizacija, od kojih su neke i članica Global Alliance-a. Cilj summit-a bit će donošenje novog etičkog kodeksa, koji će predstavljati nadogradnju na etički kodeks iz 2002. godine, kojeg je donio GA. Kodeks je ratificiran na pet kontinenata.

Global Alliance ukazao je kako je spreman voditi javnu raspravu o donošenju tj. ažuriranju postojećeg etičkog kodeksa. Globalnoj standardizaciji etičkih normi u PR industriji, trebao bi pridonijeti i „World Public Relations Forum Oslo 2018“, koji će okupiti na stotine profesionalaca, koji će raspravljati o temeljnim problemima  unutar struke.