Vijesti

HUOJ prihvatio Helsinšku deklaraciju

09.11.2017.

Hrvatska udruga za odnose s javnošću član je ICCO-a, organizacije koja je donijela Helsinšku deklaraciju. Time je ojačana međunarodna suradnja udruge, a sama udruga se obvezala na poštivanje temeljnih načela struke, koji su deklaracijom predloženi.

ICCO (International Communication Consultancy Organisation), kao jedna od  najutjecajnijih organizacija za odnose s javnošću, kontinuirano ukazuje na sve veći utjecaj i važnost  koji odnosi s javnošću imaju na globalnoj razini. Helsinška deklaracija predstavlja niz principa i ciljeva koji će standardizirati PR industriju na međunarodnoj razini. Deklaracija je uz strukovna, naglasila i niz etičkih načela i određenih zabrana.

Načela su raspisana u deset točaka. Temeljna se odnose na etički rad i poštivanje zakona, održavanje visokih profesionalnih standarda u praksi odnosa s javnošću i komunikacijama, poštivanje istinitosti i transparentnosti u svim procesima s kolegama, medijima, tijelima javne vlasti i javnosti.

Nadalje, deklaracija je ukazala na poštivanje privatnosti, održavanja ugleda struke. Sukladno aktualnom stanju, govori kako ljudi u ovom sektoru trebaju biti svjesni moći društvenih mreža tj. brojnih platformi društvenih medija, kao i razviti spremnost u prepoznavanju lažnih vijesti tzv. „fake news“.

Posljedično, ova će deklaracija imati utjecaja na unificiranje struke odnosa s javnošću na globalnoj razini. Ona upozorava da se procesi komuniciranja i profesionalnog djelovanja moraju obavljati bez diskriminacije na rodnoj, etničkoj ili religijskoj osnovi.

Dodajmo kako je HUOJ uz članstvo u ICCO-u, član i Svjetskog udruženja za odnose s javnošću i komunikacijski menadžment (Global Alliance for Public Relations and Communications Management). Članstva mu omogućuju umrežavanje sa strukovnim udruženjima i agencijama, na primjeru ICCO-a, u preko 55 država diljem Europe, Afrike, Azije, Bliskog Istoka, Sjeverne i Južne Amerike i Australije. ICCO svake godine izdaje Svjetski PR izvještaj (World PR Report), studiju odnosa s javnošću na svjetskoj razini, omogućava online obuke i kvalificiranje kadra na temelju razvijanja brojnih vještina, potrebnih za svakodnevan rad u odnosima s javnošću. Helsinšku deklaraciju, osim HUOJ-a, podržale su brojne svjetske agencije poput IPR-a, PRISA-e, APRA-e i mnogih drugih.