Vijesti

Hrvatski startup razvio sustav za praćenje javnog mnijenja u stvarnom vremenu

22.10.2017.

Hrvatski startup VoxPopuli j.d.o.o. razvio je istoimeni sustav za praćenje javnog mnijenja u stvarnom vremenu (http://voxpopuli.hr). Sustav VoxPopuli s odmakom od samo nekoliko minuta daje preciznu informaciju o reakciji medijske publike na različite medijske napise, što omogućava brzu i utemeljenu odluku treba li na neku medijsku objavu reagirati ili ne, i ako treba - na koji način. VoxPopuli je stoga osobito pogodan za upravljanje krizama i krizno komuniciranje, od velike je koristi za praćenje i ocjenu uspješnosti vremenski ograničenih medijsko-promotivnih kampanja a može izvrsno poslužiti i kao napredna zamjena za tradicionalni press-clipping.

Sustav VoxPopuli prati pedesetak nacionalnih, regionalnih i lokalnih news portala u Hrvatskoj koji imaju mogućnost čitateljskog komentiranja objava. U njegovoj bazi - koja stalno raste - nalazi se gotovo milijun članaka objavljenih od srpnja 2014. naovamo, što omogućava detaljnu dubinsku longitudinalnu analizu agende hrvatskih medija u tom razdoblju. Nekoliko desetaka milijuna prikupljenih komentara čitatelja iz istog razdoblja dodatno omogućava i kvantitativnu usporednu analizu odjeka različitih medijskih tema kod publike.

Kao svojevrsni nusproizvod, tvrtka je razvila i posebnu inačicu sustava pod nazivom VoxPopuliFB, koja omogućava prikupljanje i analizu objava, reakcija i komentara posjetitelja s javnih stranica na najpopularnijoj društvenoj mreži Facebook. Također, tvrtka već planira i izlazak na inozemno tržište pa su pripremili inačicu za praćenje njemačkih news portala koja bi trebala krenuti u produkciju početkom sljedeće godine.

Inovativni i komercijalni potencijal tvrtke VoxPopuli j.d.o.o. nedavno je prepoznat i od strane Zagrebačkog inkubatora poduzetništva, koji je u rujnu ove godine tvrtku VoxPopuli j.d.o.o. primio u svoj program predinkubacije.

Iza projekta VoxPopuli stoji autorski dvojac Duje Bonacci i Antonija Jelinić. Duje je po struci fizičar i komunikolog s višegodišnjim iskustvom rada u PR-u. Bio je voditelj Službe za odnose s javnošću Instituta Ruđer Bošković u Zagrebu te glasnogovornik Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa. Ujedno je već desetak godina i predavač nekoliko kolegija na studiju komunikologije Hrvatskh Studija Sveučilišta u Zagrebu. Antonija je diplomirana politologinja i apsolventica studija poslovne informatike na Fakultetu organizacije i informatike Sveučilišta u Zagrebu te iskusna programerka u nizu tehnologija i dizajnerica web aplikacija. Više informacija o projektu i uslugama tvrtke VoxPopuli j.d.o.o. može se zatražiti na info@voxpopuli.hr.