Mišljenja i odluke

Mišljenje Suda časti povodom prijave Aleksandre Kolarić protiv Ivice Granića

25.10.2015.

Sud časti HUOJ-a na svojoj je sjednici održanoj 10. srpnja 2015. godine donio mišljenje povodom prijave Aleksandre Kolarić protiv Ivice Granića.

Mišljenje donosimo u cijelosti.


U cijelosti se ocjenjuje neprihvatljivim ponašanje stručnjaka za odnose s javnošću koji u svojim javnim istupima, pozivajući se na pravo slobodnog izražavanja mišljenja, iznose mišljenja kojima omalovažavaju i izražavaju nepoštovanje prema dostojanstvu drugih osoba.

Sud časti daje podjednaku težinu pravu na slobodu izražavanje mišljenja i pravu na čast i ugled. Stručnjaci za odnose s javnošću pozvani su na pažljivo odvagivanje granica primjene jednog i drugog prava.

Neosporna je važnost prava na slobodno izražavanje mišljenja, međutim, uživanje tog prava ne podrazumijeva ničim ograničeno pravo na omalovažavanje i nepoštivanje dostojanstva drugih osoba. 

Reputacija struka za odnose s javnošću temelji se na preuzimanju odgovornosti za primjenu profesionalnih i etičkih vrijednosti.

Preuzimanjem odgovornosti stručnjaci za odnose s javnošću pokazuju da su spremni unaprijed pažljivo razmotriti moguće posljedice i utjecaj svog ponašanja na druge osobe, a posebno na njihov ugled i čast.

Upućuju se stručnjaci za odnose s javnošću, neovisno o tome jesu li članovi HUOJ-a ili nisu, da redovito razmatraju i preispituju etičku dimenziju svojeg djelovanja, rukovodeći se pritom Etičkim kodeksom HUOJ-a kao osnovnom polazišnom točkom. 

Obrazloženje

Aleksandra Kolarić, direktorica Quadrans d.o.o. i predsjednica HUOJ-a, podnijela je Sudu časti 21.5.2015. prijavu u kojoj je zatražila pokretanje postupka protiv Ivice Granića, stručnjaka za odnose s javnošću, predavača odnosa s javnošću na Dubrovačkom sveučilištu i na školi Edward Bernays, te glavnog urednika portala Portaloko. Kao razlog pokretanja prijave navela je da se „na tome portalu sustavno objavljuju nepotpisani tekstovi (što jasno upućuje da ih je uredništvo ili samo napisalo ili odobrilo i da stoji iza njih) koji me ružno vrijeđaju i kleveću“. Dopunu prijave poslala je 25.5.2015. u kojoj je priložila dva potpisana teksta Ivice Granića objavljena na internetskim portalima direktno.hr i dubrovniknet.hr u kojima on „nastavlja s krajnje neetičnom i neprofesionalnom komunikacijom, u kojoj me nastavlja vrijeđati i klevetati.“

Sud časti je na svojoj sjednici održanoj 1.6.2015. razmotrio prijavu i utvrdio njenu utemeljenost, i to prvenstveno na temelju dva potpisana teksta objavljena na internetskim portalima direktno.hr (25.5.2015) i dubrovniknet.hr (22.5.2015).

U tim je tekstovima Ivica Granić na sugestivan način iznio niz kvalifikacija ne samo o Aleksandri Kolarić, već i struci odnosa s javnošću i HUOJ-u. Tako Ivica Granić iznosi svoje nepovoljno mišljenje o Aleksandri Kolarić opisujući je kao „PR posvudušu“, „profesionalnu političku narikaču“ „političku amaterku koja iskače iz svake paštete“,  pri čemu je problematizirao i njenu stručnost za bavljenje odnosima s javnošću : „ta osoba je po struci povjesničarka, a stručnjak za povijest nema baš nikakve kompetencije niti veze s odnosima s javnošću“ .

Ivica Granić je također iskazao i nepovoljno mišljenje o stručnosti cijele struke za odnose s javnošću: „jer su im struku okupirale i uzurpirale osobe poput Kolarić, kojekakvi 'padobranci', dakle razno-razni povjesničari, pravnici, konobari, informatičari, ugostitelji, profesori hrvatskog jezika, modni kreatori, bivši taksisti, rashodovane manekenke i loši novinari…“, kao i o samom HUOJ-u: „Smatram kako Aleksandra Kolarić, dakle neuspješna glasnogovornica koja je pokojnom Ivici Račanu svojedobno pokazala put kako najbrže izgubiti izbore za samo dvije godine, a prije nekoliko mjeseci prognozirala uvjerljivu pobjedu Iva Josipovića, nanosi ogromnu štetu struci, obzirom na funkciju koju obnaša - predsjednica HUOJ-a, udruge koja iz nepoznatih razloga još uvijek u svome nazivu ima odrednicu H, a Bogami i OJ.“

Sud časti je stoga na temelju stavaka 1 i 2, članka 8 Poslovnika o Sudu časti donio odluku o pokretanju postupka i 15.6.2015. je zatražio očitovanje Ivice Graniće koje je on dostavio 23.6.2015. Osim kratkog predstavljanja „ja sam magistar znanosti u grani odnosi s javnošću, imam položene sve ispite na doktorskom studiju iz odnosa s javnošću. Na Sveučilištu u Dubrovniku izabran sam u nastavno zvanje predavača. Držim predavanja i vježbe studentima na nekoliko visokih škola u RH: Visoka poslovna škola Zagreb, Visoka škola za odnose s javnošću i studij medija Kairos - VERN u Zagrebu, Prva visoka škola komunikacijskog menadžmenta Edward Bernays u Zagrebu. Trenutačno predajem na „Bernaysu“ i na sveučilištu u Dubrovniku.“, Ivica Granić je u svojem očitovanju, između ostalo, iznio i sljedeće: 

  • Dana 21. svibnja ove godine Aleksandra Kolarić objavila je na svome privatnom facebook profilu fašistički pamflet protiv mene, napisan u maniri najgorih Goebbelsovih uradaka, a isti pamflet je, vjerojatno u koordiniranoj akciji, dana 22. svibnja, u jutarnjim satima, u cijelosti prenio internet portal Index.hr, u članku pod nazivom “Otvoreno pismo Aleksandre Kolarić: Ivica Granić šteti struci, sramota da predaje studentima“ i internet portal www.dubrovniknet.hr  u članku pod nazivom “Aleksandra Kolarić uputila otvoreno pismo rektorici Vesni Vrtiprah zbog Ivice Granića”.
  • Što se tiče dijelova članaka gdje tu osobu karakteriziram kao PR posvudušu, pa valjda to ne treba posebno objašnjavati kada je ta osoba u pitanju. Posvuduša u žargonu znači da se netko pojavljuje posvuda, svugdje, svagdje, bez ikakvoga valjanoga razloga, te tako devalvira i svoj ugled i ugled struke kojoj pripada. To se posebno, naglašavam posebno, odnosi na osobe koje su javne, odnosno koje obnašaju javne funkcije, poput predsjednice HUOJ-a. Da bih vam ilustrirao taj fenomen, navodim slijedeće. Sa studentima sveučilišta u Dubrovniku i Zagrebu napravio sam jedno, recimo to tako, mini istraživanje, kojom prilikom sam studente pitao koje su najčešće asocijacije koje ih vežu za Aleksandru Kolarić. Prvih pet asocijacija je bilo: Piramida, SDP, Zoran Milanović, konfliktna, facebook. Treba li ovome nešto dodati, ja vas pitam? Kako je moguće da studente dva sveučilišta baš ništa ne asocira, kad je Kolarić u pitanju, da se radi o aktualnoj predsjednici HUOJ-a? Užas!
  • Kada je u pitanju pojam SDP-ova politička narikača, koji vežem uz ime Aleksandre Kolarić, valjda niti to ne treba posebno objašnjavati, nakon nekoliko tisuća facebook objava i javnih nastupa, gdje ova osoba doslovce nariče i kuka zbog izbacivanja iz SDP-a. Neki dan je opet, jednoglasno, dobila poruku kako je nepoželjna u toj stranci, ali nikakve koristi. Opet ih je sve proglasili staljinistima i slično. Ja nikada ne bih pisao o Aleksandri Kolarić i njezinim i više nego sramnim napisima i vrludanjima po bespućima društvenih mreža i medija da se ne radi o aktualnoj predsjednici HUOJ-a. No, budući da jako šteti ugledu struke, smatram se pozvanim reagirati i upozoriti na ovu elementarnu nepogodu kada su u pitanju OsJ u Hrvatskoj.

Sud časti je uzevši u obzir sve elemente ovog slučaja, rukovodeći se pritom Etičkim kodeksom HUOJ-a  i sudskom praksom Europskom suda za ljudska prava vezano uz razrješenje konflikta između prava na slobodno izražavanje mišljenja i prava na reputaciju, na sjednici održanoj 10.7.2015. donio mišljenje o (ne)prihvatljivom etičkom ponašanju stručnjaka za odnose s javnošću.

PREDSJEDNICA SUDA ČASTI

Boška Trbojević