Mišljenja i odluke

Mišljenje Upravnog odbora HUOJ-a o slučaju dr. sc. Bože Skoke

02.06.2014. HUOJ

Sukladno članku 60., točka 8, Statuta HUOJ-a, a povodom zahtjeva članstva, Upravni odbor HUOJ-a iznosi svoje mišljenje, nakon što je Sud časti donio svoje očitovanje o slučaju dr. sc. Bože Skoke.

Prema Statutu, Sud časti je nezavisno tijelo nadležno za nadzor i poštivanje Etičkog kodeksa, a u ovom slučaju donijelo je mišljenje uz izuzeće trećeg člana, dr. sc. Bože Skoke.

Upravni odbor ima za potrebu istaknuti kako je Sud časti promptno reagirao u ovom slučaju. Međutim, Upravni odbor drži da je Sud časti propustio cjelovito obuhvatiti ovo pitanje, jer se nije očitovao o kritikama dr. sc. Stanka Andrića vezanima uz drugi, novinarski tekst dr. sc. Bože Skoke.

Upravni odbor HUOJ-a smatra da je u javnosti prisutna praksa plagiranja u cijelosti neprofesionalna i neprihvatljiva, bez obzira radi li se o znanstvenim, stručnim ili novinarskim tekstovima. Etički kodeks HUOJ-a jasno postavlja standarde etičnosti i profesionalnog djelovanja kao poželjnog modela ponašanja stručnjaka za odnose s javnošću. Vrijednost osobne odgovornosti kao prihvaćanja posljedica za naše postupke jedna je od temeljnih vrijednosti ovog Kodeksa, kao i načelo profesionalne neovisnosti koje uključuje provjeru pouzdanosti i točnosti podataka prije upotrebe i distribucije.

HUOJ se svojim djelovanjem zalaže za integritet, kreativnost i inovativnost te visoku profesionalnost u svim aspektima poslovanja, a naročito inzistira na kulturi javnog dijaloga. Stoga, Upravni odbor HUOJ-a strogo osuđuje svaku vrstu plagiranja u smislu neovlaštenog preuzimanja tuđih ideja, postupaka ili teksta bez odgovarajuće naznake izvora i autora, a s nakanom da se prikažu kao vlastita, ali i javnog dijaloga u kojem se koriste vulgarni i neprimjereni izrazi. Profesionalne vrijednosti stručnjaka za odnose s javnošću trebaju biti utemeljene na poštivanju standarda profesionalne prakse odnosa s javnošću koja se temelji na međusobnom razumijevanju i vjerodostojnosti.

S obzirom da se ovaj slučaj također tiče Hrvatskog novinarskog društva, kao i Fakulteta političkih znanosti te šire akademske zajednice, Upravni odbor HUOJ-a iznenađen je izostankom njihove reakcije.