Aktivnosti Udruge Carpe Diem

Održan Carpe Diem u Francku!

12.04.2019.

Jutro bez šalice tople i mirisne kave mnogima od nas potpuno je nezamislivo, a svatko ima i neki ritual vezan za naš najdraži kofeinski napitak. Za HUOJ- eve kavopije jučer je bio poseban dan, naime, na prvom ovogodišnjem Carpe Diemu, održanom u Francku, dobili su priliku naučiti nešto novo o svom omiljenom napitku i uz metodu coffee cuppinga saznati kako stručnjaci kušaju i odabiru vrhunsku kavu. Osim toga, kušali su i posebnu bezalkoholnu varijantu koktela s čajem koje su Franckovi profesionalni baristi pripremili cold-brew metodom odnosno hladnom ekstrakcijom čaja.

Ivana Tavra, direktorica korporativnih komunikacija Francka, nazočnima je predstavila povijest jednog od najuspješnijih hrvatskih proizvođača i izvoznika prehrambenih proizvoda.

Zagrebačka tvornica otvorena je 1892. godine na tadašnjoj periferiji Zagreba, u Vodovodnoj ulici gdje se nalazi i danas, a početak djelatnosti utemeljila je upravo na ideji osnivača Johanna Francka, prerađujući cikoriju u topli napitak. Istovremeno su moslavačka polja zasađena cikorijom, a otkupna stanica s pogonom za sušenje ove plemenite biljke otvorena je u Bjelovaru 1900. godine. Od toga trenutka pa sve do danas kompanija je širenjem na regionalna tržišta te kontinuiranim ulaganjem u proizvodnju, istraživanje, razvoj i inovacije postala simbol vizionarstva i poduzetničkoga duha.

Franck je danas tržišni lider u kavi i čaju s uspješnicama poput Jubilarne kave, Classic, Bonus te Superiore i Stretto espressa, Franck Cappuccina i Franck čajeva s bogatim asortimanom od preko 30 vrsta različitih okusa vrhunske kvalitete. Uz glavne kategorije proizvoda, Franckov portfelj uključuje i napitke od cikorije i žitarica, začine, dodatke jelima i sastojke za kolače.
U sklopu predavanja o kavi, Vesna Mihatov, direktorica Istraživanja, Razvoja i Nabave kave istaknula je kako se kava uzgaja u tzv. „pojasu kave“, a neke od vodećih zemalja po proizvodnji kave su Brazil, Kolumbija, Vijetnam i Indonezija. Iz zemalja uzgoja, kava dolazi do nas preko europskih luka, a sirova kava kupuje se na temelju uzorka. Kušači kave, tzv. master cupperi su ti koji su zaduženi za provjeru njene kvalitete i potvrdu je li navedeni uzorak u skladu sa standardima proizvođača. U šalici se, među ostalim, ocjenjuje miris, okus, izraženost određenih aroma, punoća i dugotrajnost okusa. I naše kavopije na Carpe Diemu koristile su brazilsku metodu coffee cuppinga kako bi pokušali uočiti razlike između kava različitoga porijekla odnosno dvije najpoznatije vrste kave - Arabice i Robuste.

U Francku smo naučili da kvalitetnoj i pravilno pripremljenoj kavi ne trebaju nikakvi dodaci jer se s njima gube okusi, a poanta ispijanja kave trebala bi biti uživanje u okusima, stoga svima preporučujemo da pomno biraju kakvu kavu piju!