Vijesti

Hrvatski prijevod biografije o utemeljitelju modernog PR-a predstavljen na promociji u Zagrebu

21.12.2018.

Prof. dr. sc. Ana Tkalac Verčič govorila je na promociji biografije o Edwardu Bernaysu, koja je održana na jedinom visokom učilištu na svijetu koje nosi ime oca PR-a.

Uz predsjednicu HUOJ-a, o knjizi „Edward L. Bernays i rođenje odnosa s javnošću“, govorili su i drugi ugledni stručnjaci – dekan Edward Bernays University Collegea i glavni urednik knjige doc. dr. sc. Damir Jugo te sveučilišni profesor i jedan od recenzenata knjige prof. dr. sc. Božo Skoko. Posebni gosti iz New Yorka bili su američka profesorica i jedna od osnivačica njujorškog Muzeja za odnose s javnošću Shelley Zuckerman Spector te unuk Edwarda Bernaysa i poznati PR stručnjak Lucas Held koji su putem live streama sa zagrebačkom publikom podijelili svoja iskustva rada i života s ocem odnosa s javnošću.

Prof. dr. sc. Ana Tkalac Verčič rekla je da knjiga odlično prikazuje Bernaysovu karijeru tijekom koje je dao temelje modernoj struci odnosa s javnošću i ucrtao smjer njenom razvoju. Osim toga, istaknula je da je Edward Bernays shvatio i promovirao vrlo važnu stvar za pozicioniranje struke, a to je da pozitivno mišljenje o odnosima s javnošću trebaju imati sve osobe s kojima kao PR stručnjaci surađujemo. Također, prof. dr. sc. Tkalac Verčič izrazila je zadovoljstvo što u Hrvatskoj postoji visoko učilište koje obrazuje i oblikuje mlade ljude koji će se u budućnosti baviti PR strukom.

Knjiga „Edward L. Bernays i rođenje odnosa s javnošću“ podijeljena je u 11 poglavlja u kojima se opisuju život i bogata Bernaysova profesionalna karijera. U njima se spominju i njegove najznačajnije kampanje, kao što su Baklje slobode, američki doručak, slučaj Gvatemale i popularizacija ruskog baleta. Recenzenti knjige su znanstvenici i komunikacijski stručnjaci prof. dr. sc. Zoran Tomić i prof. dr. sc. Božo Skoko.

Cijena knjige iznosi 130 kn, a za vrijeme božićnih blagdana moguće ju je kupiti na Edward Bernays University Collegeu (Ratkajev prolaz 8) po promotivnoj cijeni od 100 kn.