Vijesti

Predstavljanje biografije utemeljitelja odnosa s javnošću na Edward Bernays University Collegeu

13.12.2018.

Promocija knjige „Edward L. Bernays i rođenje odnosa s javnošću“ održat će se u utorak, 18. prosinca, s početkom u 17 sati, na adresi Ratkajev prolaz broj 8, u jedinoj visokoobrazovnoj instituciji na svijetu koja nosi ime oca PR-a.

O samoj knjizi i njezinom doprinosu u razumijevanju profesije odnosa s javnošću govorit će prof. dr. sc. Ana Tkalac Verčič, predsjednica Hrvatske udruge za odnose s javnošću, dekan Bernaysa i glavni urednik knjige doc. dr. sc. Damir Jugo, prof. dr. sc. Božo Skoko, sveučilišni profesor i jedan od recenzenata knjige, te Shelley Spector, američka profesorica i osnivačica Muzeja za odnose s javnošću u New Yorku.

Knjiga je podijeljena u 11 poglavlja koja donose pregled razvoja odnosa s javnošću kao profesije i osvrt na Bernaysov utjecaj na američko društvo, a posljedično i na daljnji razvoj struke. Zahvaljujući tome što je Bernays američkoj Kongresnoj knjižnici ostavio više od 800 kutija osobnih i poslovnih dokumenata, njegova biografija obiluje detaljno opisanim slučajevima na kojima je radio, kao i taktikama i strategijama koje je koristio u svojoj karijeri dugoj 80 godina.

 „Bio je osoba ispred svog vremena i prvi koji je u svojim knjigama, radovima i projektima promovirao odnose s javnošću kao prepoznatljivu struku, ali i znanost. Iako je živio u vremenu kada je većinu današnjih komunikacijskih kanala bilo teško i zamisliti, njegove inovativne ideje i sveobuhvatan pristup koje je tada razvio i danas nadahnjuju stručnjake za odnose s javnošću, koji ih često koriste u svome nadu.“, istaknuo je u predgovoru knjige doc. dr. sc. Jugo.