Vijesti

Više od polovice roditelja internet koristi kao dadilju

30.10.2018.

Komunikacijska podrška društveno korisnim projektima udruga: Klik vrijedan sigurnosti*

Međunarodni dan interneta - dan kad je prva elektronička poruka poslana s jednog računala na drugo, obilježio je Centar za nestalu i zlostavljanu djecu održavši stručnu konferenciju i panel diskusiju – Igralište novog doba.

Danas više od 90% predškolske djece zna samostalno upaliti neki elektronički uređaj i odabrati sadržaj, a 50% djece ne zna kome se obratiti za savjet s problemima na internetu. Centar za nestalu i zlostavljanu djecu (CNZD) pokrenuo je javnu kampanju Klik vrijedan sigurnosti koju je predstavila Lidija Štelcer:

 „Projekt Klik vrijedan sigurnosti ima za cilj povećati sigurnosti djece na internetu te pružiti praktične savjete o e-sigurnosti djece na tzv. 'digitalnom igralištu'. Djeca danas počinju koristiti elektroničke uređaje u sve ranijoj dobi, a s pametnim telefonima i tabletima dolaze novi izazovi koje moramo rješavati.“

Uz konferenciju je održana i panel rasprava pod nazivom Igralište novog doba na kojoj su sudjelovali Tomislav Ramljak, voditelj Centra za nestalu i zlostavljanu djecu, blogerica Margarita Tomić Seiter (Internet Mater), urednica portala supermame.hr Sonja Švajhler, bloger Marko Vuletić i Igor Duić iz korporativnih komunikacija A1 Hrvatska. Panel diskusiju moderirala je Iva Šulentić.

Istraživanja pokazuju da u Hrvatskoj 75% roditelja određuje pravila korištenja elektroničkih uređaja što se tiče vremena, ali ne i sadržaja. Djeca na internetu mogu biti izložena različitim rizicima, od neprikladnog sadržaja, preko neugodnih poruka vršnjaka, pa sve do potencijalnih predatora.

„Djeca koriste uređaje s pristupom internetu od sve ranije dobi, nažalost slaba educiranost roditelja o štetnim sadržajima i opasnostima koji se skrivaju u toj digitalnoj džungli ostavlja veliki prostor gdje djeca mogu zalutati i time postati žrtve zlostavljanja na internetu. Neophodno je usmjeriti preventivne i edukacijske programe na roditelje, stručnjake i sada već predškolsku djecu“ – naglašava Ramljak.

Gotovo 50% roditelja vjeruje da im djeca govore sve o ponašanju na internetu, a više od 70% djece skriva internetski sadržaj pred roditeljima. Pokazalo se da oko dvije trećine djece koristi mobitele, tablete, računala i TV bez nadzora, a svaki peti roditelj rijetko gleda sadržaj zajedno s djecom.

„Tehnologija nas mijenja samo onoliko koliko smo mi ovisni o njoj. Ona je korisna isto kao i vatra, pitanje je koliko se možemo održati na udaljenosti, a da se ne opečemo. Internet nije dadilja.“ – upozorio je Tomislav Ramljak koji osim što vodi Centar za nestalu i zlostavljanu djecu, radi kao sudski vještak i socijalni radnik.

Na stručnoj konferenciji predstavljena je javna kampanja Klik vrijedan sigurnosti te istraživanja Poliklinike za zaštitu djece i mladih Grada Zagreba, Psihološkog centra TESA i Centra za pružanje usluga u zajednici Savjetovalište Luka Ritz.

Kome se obratiti za pomoć?

Ako trebate pomoć i podršku u slučaju nasilja preko interneta ili savjet kako se zaštiti na internetu, ne znate što napraviti i kako se nositi s neprimjerenim sadržajem, nazovite Centar za sigurniji internet na besplatan i anoniman telefonski broj za djecu i roditelje: 0800 606 606.

*Ured za udruge Vlade Republike Hrvatske u suradnji s Hrvatskom udrugom za odnose s javnošću već treću godinu provodi projekt Komunikacijska podrška društveno korisnim projektima udruga kako bi udruge uz financijsku potporu te pro bono podršku agencija za odnose s javnošću uspješno promovirale društveno korisne projekte i pozitivan doprinos civilnoga društva u razvoju kulture solidarnosti.

Ove godine agencija za odnose s javnošću Mediahint svoju stručnu pomoć daje Centru za nestalu i zlostavljanu djecu iz Osijeka za projekt Klik vrijedan sigurnosti.