Vijesti

Otvoren natječaj Indeks DOP-a

18.09.2018.

Indeks DOP-a razvili su Zajednica za društveno odgovorno poslovanje HGK i HR PSOR, a sudjelovanjem u natječaju, poduzeća imaju mogućnost dobiti objektivnu procjenu vlastitih dobrovoljnih praksi i usporediti ih s praksama drugih hrvatskih poduzeća. Dok su nekoć isključivo dobri poslovni rezultati bili mjerilo uspješnosti, danas je uspjeh teško postići bez uključivanja društveno odgovornih praksi u poslovne strategije. Uspješno poduzeće je ono koje vodi računa o svom ekonomskom, društvenom i okolišnom utjecaju, njime aktivno upravlja i o tome izvještava.

Nagrade Indeks DOP-a dodjeljuju se u četiri jednakovrijedne kategorije: za velika, srednja, mala i javna poduzeća. Posebna nagrada za najveći napredak dodjeljuje se poduzeću koje je ostvarilo najveću razliku u ukupnim bodovima u odnosu na prethodnu godinu. Poduzećima koja ostvare najbolji rezultat u pojedinim područjima upitnika dodijelit će se posebne nagrade za odgovorne politike i prakse u radnoj okolini, odgovorne politike i prakse upravljanja okolišem, društveno odgovorne odnose sa zajednicom te odgovorne politike raznolikosti i zaštite ljudskih prava. Mogućnost sudjelovanja u ocjenjivanju imaju sva poduzeća koja su u protekloj, 2017. godini, zadovoljila kriterije poslovne solventnosti.

Ove je godine s ciljem povezivanja gospodarskoga sektora, akademske zajednice i državnih institucija u sklopu projekta osnovan Upravni odbor Indeksa DOP-a, čija je uloga praćenje provedbe projekta i postupka ocjenjivanja te razmjena iskustava i inicijativa kroz partnersku suradnju. Partnerstvom do ciljeva jedan je od Globalnih ciljeva održivog razvoja - okvira za rješavanje društvenih, ekonomskih i ekoloških izazova. Upravni odbor čine predstavnici Ministarstva zaštite okoliša i energetike, Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije, Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, Ministarstva financija, Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta, Ministarstva vanjskih i europskih poslova, Ministarstva rada i mirovinskog sustava, Hrvatske gospodarske komore, Hrvatskog poslovnog savjeta za održivi razvoj, Ekonomskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, Instituta za društvena istraživanja te Zagrebačke škole ekonomije i managementa.

Za sva pitanja u vezi ispunjavanja upitnika Indeksa DOP-a, možete kontaktirati:

Hrvatski poslovni savjet za održivi razvoj – HR PSOR - Tel: 01/4836-650; 01/4836-653, Fax: 01/4836-771, e-mail: ured@hrpsor.hr; katarina.plecas@hrpsor.hr

Hrvatska gospodarska komora, Sektor za energetiku i zaštitu okoliša - Tel.: 01/460-6701; 01/460-6705, Fax: 01/460-6737, e-mail: okolis@hgk.hr, dvarlec@hgk.hr