Vijesti Članovi

Poziv na predstavljanje knjige „Online novinarstvo“ Mate Brautovića

04.03.2011.

Hrvatsko društvo za promicanje informatičkog obrazovanja HDPIO i Institut za nove medije i e-demokraciju
Pozivaju Vas na  MEDIJSKI UTORAK, u utorak, 15. ožujka 2011. godine u 18 sati, u prostoru Kluba HDPIO – Ilica 42 u dvorištu

Predstavljanje knjige Mato Brautović: Online novinarstvo, izdavač: Školska knjiga, Zagreb, 2011.

O knjizi govore: Stjepan Malović (recenzent), Nenad Prelog (profesor online novinarstva) i Mato Brautović (autor).

 

Autor knjige Mato Brautović docent je na Sveučilištu u Dubrovniku, a svoje novinarsko iskustvo koje je stekao upravo radom na internetu produbio je znanstvenim proučavanjem i usavršavanjem ovog područja. Magistrirao je na Fakultetu političkih znanosti, a doktorirao na Filozofskom fakultetu (Sveučilišta u Zagrebu) s temom „Karakteristike novih medija u funkciji online novinarstva“. Pokrenuo je kolegije iz područja online medija na Sveučilištu u Dubrovniku za čije je polaznike, prije svega, napisao ovu knjigu, sveučilišni udžbenik, u kojoj je teorija potkrijepljena primjerima iz hrvatskih i svjetskih medija. Osim studentima Sveučilišta u Dubrovniku, knjiga je namijenjena i studentima studijskih programa iz informacijsko-komunikacijskih znanosti te medijskim profesionalcima jer je ona izvorno znanstveno djelo koje s pravom mjerom povezuje teoriju i praksu. Autor je vanjski suradnik na University of Florida, College of Journalism and Communication i na Sveučilištu Crne Gore, Fakultetu političkih nauka.

Knjiga Online novinarstvo nastala je kao odgovor na sve veću popularnost internetskog novinarstva kao komunikacijskog sredstva/medija koje snažno utječe na način rada suvremenih komunikatora. Interaktivnost, dostupnost, multimedijalnost, nelinearnost i brzina neke su prednosti interneta koje je iskoristila i novinarska struka.

Rad u online medijima i online novinarstvu zahtjeva posebna znanja i vještine koje još uvijek nisu u potpunosti definirane niti će, vrlo vjerojatno, ikada biti. Iako je taj oblik novinarstva u osnovi eksperimentalan, u petnaestak godina postojanja hrvatskih online medija iskristalizirale su se određene prakse rada i rutine, a upravo cilj ove knjige bio je prikazati ih na jednom mjestu. S druge strane, Internet omogućava svima da budu izdavači, što ga čini najdemokratskijim medijem. Međutim, to ne znači da su svi oni novinari. Treba imati na umu kako se bit vijesti nije promijenila, te da nova znanja i rutine ne znače i prilagodbu etičkih pravila i standarda. Upravo to novinarstvo razlikuje od drugih stvaratelja sadržaja online, te je razlog zbog čega će novinarstvo preživjeti demokratizaciju u komuniciranju.

Za razliku od sličnih američkih izdanja, knjiga, osim praktičnih znanja, sadrži i uvodni teoretski dio koji pobliže objašnjava pojmove i pojave koje su obrađene u nastavku knjige. U praktičnom dijelu knjige sažeta su osobna iskustva autora u online novinarstvu.