Vijesti

UN Global Compact predstavlja Europski tjedan održivog razvoja

07.05.2018.

UN Global Compact četvrtu godinu organizira  Europski tjedan održivog razvoja (ETOR), u razdoblju od 30. svibnja do 5. lipnja 2018. godine. Prošlogodišnji ETOR 2017. imao je 4.031 registrirana događaja, koji su se odvijali u 30 europskih zemalja i privukli preko 360.000 sudionika.
Ovogodišnji ETOR ponovno će se usredotočiti na događaje i aktivnosti povezane s Globalnim ciljevima održivog razvoja u svrhu promoviranja i bolje vidljivosti. Program za održivi razvoj 2030. i njegovih 17 ciljeva održivog razvoja ističe ključne probleme koji zahtijevaju hitno djelovanje na svim razinama i uključivanje svih relevantnih dionika.

Inicijative mogu prijaviti različiti organizatori - javna tijela i agencije, istraživačke organizacije, obrazovne institucije, muzeji, zaklade, udruge i poduzeća, kao i pojedini građani, ako predloženi događaj tj. projekt promiče održivi razvoj, do 30. svibnja 2018.

Više o načinu prijave možete saznati na poveznici: https://www.esdw.eu/register/
Hrvatska udruga za odnose s javnošću (HUOJ) nedavno je ponovno aktivirala vlastitu Sekciju za Društveno odgovorno poslovanje, za čiju je voditeljicu imenovana Nikolina Bradić Belobrajdić. Kod ponovnog aktiviranja sekcije, njezini članovi usmjerili su se prema radionicama i edukacijama, ali kao temelj održivosti sekcije navode suradnju s inicijativama za društveno odgovorno poslovanje.

HUOJ je član i surađuje s UN Global Compact-om tj. lokalnom mrežom Global Compact Hrvatska, koja je osnovana 2007., a danas njome upravlja Hrvatska udruga poslodavaca i broji 52 članice. To je inicijativa Ujedinjenih naroda za uvođenje društveno odgovornog poslovanja. Uz brojne kompanije, inicijativa okuplja predstavnike akademske zajednice, nevladinog sektora, vladu, poslovne udruge, ali i sam UN. O jačini interesa poslovne zajednice potvrđuje preko 8700 korporativnih dionika iz više od 130 zemalja diljem svijeta.

UN Global Compact  temelji se na 10 osnovnih načela iz područja ljudskih prava, prava radnika, okoliša i borbe protiv korupcije. Tvrtke koje poštuju načela ove inicijative imaju bolju poziciju u međunarodnom poslovnom okruženju te mogućnost prepoznavanja potencijalnih korporativnih prednosti i razvijanje svoje konkurentnosti.