Vijesti

Andreja Pavlović „Odnosi s javnošću ne mogu biti supstitucija za loše komuniciranje vlasti“

05.03.2018.

Institut za javnu upravu organizirao je znanstveno-stručni skup pod nazivom „Europeizacija hrvatske lokalne samouprave“  na kojem je čak 25 hrvatskih i inozemnih stručnjaka predstavilo glavne izazove, probleme i rješenja za hrvatsku lokalnu samoupravu.

Tulio Demetlika, predsjednik Odbora za lokalnu i regionalnu samoupravu Hrvatskog Sabora na otvaranju skupa izjavio je kako od samostalnosti Republike Hrvatske lokalna samouprava nije doživjela promjene. Dodao je kako je Hrvatska na samom začelju ljestvice EU po razini centralizacije. Posljedica toga su spora i neučinkovita državna uprava, što se direktno odražava na investicijsku klimu. Predstavnici struke složili su se kako je apsurdno da imamo 428 općina i 127 gradova. Ustanovili su kako su lokalne jedinice u Hrvatskoj iste po pitanju nadležnosti, a takav sustav nije održiv.

Problematici neučinkovite lokalne vlasti i procesu decentralizacije, pristupilo se iz kuta odnosa s javnošću. Andreja Pavlović, predsjednica suda časti Hrvatske udruge za odnose s javnošću,  govorila je o doprinosu odnosa s javnošću u ostvarenju misije lokalne samouprave u Hrvatskoj. Smatra da kako bismo dobro razumjeli ulogu odnosa s javnošću, prvo se moraju znati pretpostavke za njihovo dobro upravljanje.

„Odnosi s javnošću ne mogu biti supstitucija za loše komuniciranje vlasti" –rekla je. U izlaganju je predstavila četiri istraživanja koja daju vrlo sličnu poruku.

Kvaliteta upravljanja lokalne samouprave je izrazito loša. To je dokazao i GONG svojim istraživanjem. Lokalne vlasti, pogotovo u Zagrebu, Slavonskom Brodu, Dubrovniku i Istarskoj županiji djeluju u svrhu ostvarivanja partikularnih, a ne javnih interesa. Općine su izrazito netransparentne. Uz to, općine su netransparentne i u svojim budžetima. Građanima nisu dostupni proračunski dokumenti, što znači da oni ni ne mogu sudjelovati u određivanju prioriteta. Istraživanjem komunalnih poduzeća u Zagrebu, Puli, Osijeku i Dubrovniku uvidio se snažan utjecaj politike, pogotovo na zapošljavanje” - objasnila je Pavlović.

Kako je rekla, nitko se dosad nije bavio ovom problematikom. Na Pravnom fakultetu, njena kolegica Duraj istraživala je tu tematiku i zaključila da se odnosima s javnošću ne daje prevelika pozornost, dok u javnosti ne nastupi neki problem. Istaknula je i da su lokalni izbori jako stresna razdoblja za djelatnike PR-a.