Vijesti

Održan panel "Globalni trendovi i budućnost odnosa s javnošću"

27.02.2017.

U petak, 24. veljače 2017. u prepunom prostoru Medijateke Francuskog instituta u Zagrebu HUOJ je ugostio predsjednika ICCO-a Maxima Behara nakon čega je uslijedila rasprava na temu „Globalni trendovi i budućnost odnosa s javnošću“.

Kratko uvodno predavanje održao je Maxim Behar, predsjednik ICCO-a, međunarodnog udruženja komunikacijskih konzultanta, najveće i najutjecajnije svjetske organizacije za odnose s javnošću. U uvodnom dijelu Behar je govorio o trendovima u poslovanju u odnosima s javnošću, društvenim mrežama i njihovim utjecajima te smjerovima poslovanja u odnosima s javnošću u budućnosti.

Panel je moderirala Ankica Mamić, vlasnica agencije Integrirani marketing i komunikacije (IM&C). Sudionice panela bile su Marina Burazer, direktorica Sektora korporativnih komunikacija INA-e, prof. dr. sc. Ana Tkalac Verčič, redovita profesorica na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu i autorica prvog sveučilišnog udžbenika Odnosi s javnošću te Elena Wolsperger Dolezil, direktorica korporativnih komunikacija Dukata.

Odnosi s javnošću struka su u području profesionalnih i poslovnih usluga koja u Republici Hrvatskoj zapošljava više od dvije tisuće ljudi, a za koju se u ovome trenutku školuje mnogo mladih. Budući da su upravo studenti ti koji će po završetku školovanja preuzeti posao profesorica Tkalac Verčič istaknula je važnost prakse za vrijeme studiranja kako bi se što bolje snašli na tržištu rada. To je potvrdio i Behar rekavši kako se izuzetno važna poslovna praksa mora stjecati već na samom početku formalnog obrazovanja.

Također, ono što je iznenadilo Behara je Odluka Vlade Republike Hrvatske temeljem koje državnim tijelima i javnim poduzećima nije dopušteno angažirati vanjske stručnjake za odnose s javnošću. Zaključeno je kako su stručnjaci iz agencija važni i korisni suradnici državnoj upravi i javnim poduzećima koji svojim specifičnim znanjima i iskustvima pridonose kvaliteti provedbe javnih politika, reformi i provedbi projekata, što je uobičajena praksa diljem svijeta, posebice u Europi.

Na samom kraju diskusije, svi sudionici rasprave složili su se da će budućnost profesije odnosa s javnošću obilježiti mogućnost kontinuirane prilagodbe, agilnost i usmjerenost na izvrsnost i implementaciju inovacija u svakodnevno poslovanje. Sve brži razvoj tehnologije podignuo je dinamičnost same profesije na razinu koju prije samo nekoliko godina nismo mogli niti zamisliti. Danas se od stručnjaka u odnosima s javnošću zahtjeva istovremeno posjedovanje digitalnih, društvenih i kreativnih vještina koje nadograđuju temelje izgrađene na poznavanju teorije i prakse odnosa s javnošću te dubinskog poznavanja okruženja u kojem se djeluje.

Pogledajte fotografije na našoj Facebook stranici.