Aktivnosti Udruge Carpe Diem

Održan Carpe Diem u Ladu

14.11.2016.

Izuzetno zanimljiv i poučan Carpe Diem održao se u petak 11.11. Ansamblu narodnih plesova i pjesama LADO Hrvatske u njihovim prostorijama u Zagrebu. U 2 sata trajanja, imali smo prilike čuti ravnatelja Ansambla Lado Krešimira Dabu i višu stručnu savjetnicu za odnose s javnošću i marketing Liviju Zgurić koji su nam organizirali prezentaciju o djelovanju ove ustanove u kulturi i jedinog nacionalnog profesionalnog folklornog ansambla u državi.

Uz zanimljive informacije, poput one da vrlička nošnja teži i do 20 kilograma te da su pokreti, koji se na pozornici čine jednostavnima, zapravo veoma teški za izvesti, doznali smo nešto više i o samoj povijesti Lada. Lado je arhaična slavenska riječ koja je često korištena kao pripjev u starim obrednim pjesama sjeverozapadne Hrvatske, a sinonim je riječima sa značenjem dobar, drag i mio. Zvonimir Ljevaković je godine 1949. utemeljio Ansambl narodnih plesova i pjesama LADO (tadašnjega Državnoga zbora narodnih plesova i pjesama) i sve do umirovljenja 1973. bio njegov dugogodišnji umjetnički ravnatelj. Svoj prvi nastup, Lado je održao daleke 1950. godine u Hrvatskom narodnom kazalištu u Zagrebu, a prva međunarodna turneja bila je iste godine u Švicarskoj. Lado danas broji čak 39 vrhunskih plesača, koji su istodobno i izvanredni pjevači, s lakoćom se transformiraju iz plesnog ansambla u reprezentativan folklorni zbor, a 14 odličnih glazbenika svira pedesetak tradicijskih i klasičnih instrumenata. Na njihovoj smo probi koreografije „Podravski svati“ imali prilike prisustvovati upravo danas u sklopu projekta Carpe Diem, a pozdravio nas je Andrija Ivančan, umjetnički voditelj. Vesela i emotivna koreografija, ostavila je sve pristutne bez teksta.

Budući da se radi o zahtjevnom projektu, rečeno nam je kako svi plesači vježbaju svaki dan jer moraju biti u najboljoj formi za nastupe. Saznali smo da se audicije održavaju onda kada netko od plesača pjevača ode u mirovinu ili ako je netko od njih na dužem bolovanju. Zanimljiva je činjenica što svi oni, zbog zahtjevnosti posla, imaju beneficirani radni staž. Za posjetitelje je također bilo organizirano i razgledavanje bogate Ladove riznice narodnih nošnji gdje smo doznali na koji se način nošnje održavaju te kako ih plesači moraju paziti jer se radi o nekim veoma starim primjercima od kojih neki datiraju iz 19. stoljeća. Sve narodne nošnje su originali ili moderni originali i služe kao kostimi ansamblu na svim nastupima. Zbog toga mnogi kažu kako je Ansambl LADO putujući muzej. Na samom kraju druženja, naši domaćini su nam pripremili tortu i šampanjac za proslavu 67. rođendana Anasambla LADO.

U ime svih članova Hrvatske udruge za odnose s javnošću zahvaljujemo Krešimiru Dabi, ravnatelju Ansambla Lado i Liviji Zgurić, višoj stručnoj savjetnici za odnose s javnošću i marketing na gostoprimstvu te im želimo puno uspjeha u budućem radu uz najljepše rođendanske želje!

Pogledajte fotografije na našoj Facebook stranici: Carpe Diem u Ladu