HUOJ • Održana tribina „Je li etika u odnosima s javnošću oksimoron?“
Vijesti

Održana tribina „Je li etika u odnosima s javnošću oksimoron?“

07.11.2016.

Gabriele Faber-Wiener, predsjednica austrijskog Etičkog vijeća za odnose s javnošću uvodnim predavanjem otvorila je tribinu Hrvatske udruge za odnose s javnošću „Je li etika u odnosima s javnošću oksimoron?“ koja se 3. studenog održala u prostoru Chilloutka, Ilica 15 u Zagrebu.

Sudionici ove zanimljive tribine dali su svoj osvrt na etičku dimenziju u odnosima s javnošću i komunikaciji: Martina Mihordin, glasnogovornica Državnog odvjetništva RH, Dražena Lejo, direktorica Maksima komunikacije, Zdeslav Milas, prodekan Edward Bernays visoke škole za komunikacijski menadžment, Dalija Orešković, predsjednica Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa i Aleksandra Kolarić, predsjednica HUOJ-a. Predsjednica Suda časti HUOJ-a, Andreja Pavlović moderirala je tribinu.

Etičko vijeće za odnose s javnošću kojim Gabriele Faber-Wiener  predsjeda postoji 8 godina. Mnogi su ih pokušavali diskreditirati i uskratiti im legitimitet, a jedan neovisni medij na sudu je propitivao njihov legitimitet i tek je presudom najvišeg suda on i utvrđen. Otada ih više ne napadaju kao ranije, a neki mediji traže i pomoć pri donošenju vlastitih kodeksa.

Gabriele Faber - Wiener u svojem je izlaganju također predstavila etički kodeks austrijske Udruge za odnose s javnošću PRVA-e i govorila o izazovima i pritiscima s kojima se susreću posljednjih 5 godina otkako je na čelu Vijeća. Predstavila je i rezultate istraživanja koje je nedavno provedeno među austrijskim stručnjacima. Posebno je istaknula kako najveći izazov trenutno predstavljaju društveni digitalni mediji jer još ne postoji pravni okvir koji prati njihov razvoj. Zbog toga je Vijeće napravilo zaseban etički kodeks za digitalne medije koji je javnosti postao dostupan u rujnu.

Rasprava je ponajviše bila usmjerena na etičke dileme i postupke s kojima se stručnjaci za odnose s javnošću svakodnevno susreću u svojem radu.

Pogledajte fotogaleriju na Facebooku.