Aktivnosti Udruge Grand PRix

Govor Helene Puljiz - Komunikatorice godine HUOJ-a

12.03.2016.

Zahvaljujem vam se na laskavoj tituli komunikatorice godine, tu mi je nagradu čast primiti, ali ona predstavlja i veliki izazov.

Dolazi od organizacije koja okuplja PR-stručnjake, od profesije za koju mnogi kažu da ugrožava slobodno i pošteno novinarstvo. Između naše dvije profesije postoji trajna napetost, ali nisam od onih koja vas smatra neprijateljima. Suparnicima često da, ne i neprijateljima. Na projektima od općeg dobra i humanitarnim projektima mi smo i partneri.

Slobodno i pošteno novinarstvo danas ugrožavaju mnogi, pa i neprofesionalni i neetični stručnjaci za odnose s javnošću, ali ga prvenstveno ugrožavaju neetični novinari i urednici bez profesionalnog integriteta.

Novinari su čuvari demokracije. Naša demokracija je krhka i mlada, naši novinari rade u nikad gorim uvjetima. Demokracija se ne ostvaruje pukim izlaskom na izbore, demokracija traži informirane, aktivne i odgovorne građane.

Generacije građana Hrvatske odgajane su i odgajaju se da budu poslušni državljani umjesto slobodnih građana. Generacije se odgajaju i odgojene su pod motom 'šuti i radi' pri čemu je naglasak oduvijek bio više na šuti, a manje na radi. Kakve su posljedice tog sustava vidimo danas u njegovoj punoj raskoši.

Hrvatska je u krizi u svim vidovima društvenog, ekonomskog i političkog života, kriza razara i zajednicu europskih naroda od koje smo tako puno očekivali, a tako malo dobili. I kao da to nije dovoljno još nam se pokušava najgori govor mržnje podvaliti pod cijenu slobode govora. Mi na to ne smijemo pristati.

U vremenu opće egzistencijalne tjeskobe teško je profesionalno i etično raditi i vaš i moj posao, ali mi od etike i profesionalnosti, od poticanja društvenog dijaloga, od traganja za istinom i njezinog izricanja nemamo pravo odustati.