Aktivnosti Udruge Carpe Diem

Carpe Diem u Državnome odvjetništvu Republike Hrvatske

28.01.2016.

Domaćin prvoga ovogodišnjeg događanja Carpe Diem bilo je Državno odvjetništvo Republike Hrvatske. U petak 22. siječnja 2016. ugostila nas je glasnogovornica Martina Mihordin.
 
Glavni državni odvjetnik Republike Hrvatske Dinko Cvitan pozdravio je okupljene i podijelio s njima neka od svojih iskustava koja pokazuju napredak u komunikaciji s medijima, ali i s drugim javnostima: „Bio je to dugotrajan proces koji je zahtijevao puno truda i rada, ali danas se vide rezultati u našoj komunikaciji s javnošću, ali i među nama samima.”
 
Martina Mihordin u Državno odvjetništvo dolazi prije deset godina i susreće se s prvim velikim izazovom – tadašnju negativnu percepciju javnosti pretvoriti u pozitivnu priču o Državnome odvjetništvu.
 
Državnoodvjetnička organizacija sastoji se od Državnoga odvjetništva Republike Hrvatske, 15 županijskih državnih odvjetništava i 22 općinska državna odvjetništva te Ureda za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta kao posebnoga državnog odvjetništva.
  
„Glasnogovornik je osoba koja koordinira sva ta tijela, daje savjete i piše priopćenja prilagođena i medijima i svakomu pojedinom čitatelju. Isprva je moje nastojanje bilo usmjereno uspostavi odnosa unutar nas samih i razvijanje odnosa povjerenja, posebno stoga što sam došla iz novinarstva i od početka su svi bili sumnjičavi prema meni.  Uslijedilo je stvaranje i njegovanje dobrih odnosa s medijima, no danas se moramo baviti različitim javnostima. Državnoodvjetničke odluke i presude danas čitaju svi: stručnjaci, prosječni građani, studenti… Od 2005. godine postoji službena mrežna stranica, na kojoj nastojimo objaviti sve što se događa kako bi javnost bila informirana”, kaže Martina.

Posao glasnogovornika u Državnome odvjetništvu Republike Hrvatske sve je samo ne lak jer ista osoba koordinira izjave svih državnih odvjetništava u Republici Hrvatskoj i medijske istupe, drži unutrašnje radionice nastupa u medijima, priprema sav materijal koji se objavljuje na mrežnoj stranici Državnoga odvjetništva i sva priopćenja za medije. Posao podrazumijeva i svakodnevnu telefonsku i elektroničku komunikaciju sa svim osobama koje se obraćaju u potrazi za informacijama. „Svaka informacija mora biti točna i višestruko provjerena jer su pogreške nedopustive”, poručuje Martina na samome kraju svojega izlaganja.

Uime svih članova HUOJ-a zahvaljujemo glavnomu državnom odvjetniku Dinku Cvitanu  i kolegici Martini Mihordin na domaćinstvu nad prvim ovogodišnjim Carpe Diemom.