Vijesti

[Primorsko-istarska podružnica] U Rijeci održano predavanje Hrvatske udruge za odnose s javnošću

25.04.2013. HUOJ

RIJEKA, 24.travnja 2013.U organizaciji Primorsko – istarske podružnice HUOJ-a, jučer je u Rijeci u prostorima Ekonomskog fakulteta održano predavanje na temu društvenih medija u odnosima s javnošću, Etičkog kodeksa HUOJ-a, analize nazivlja radnih mjesta u odnosima s javnošću u javnom sektoru te provedbe Zakona o pravu na pristup informacijama.

Skup je pozdravio dekan riječkog Ekonomskog fakulteta Heri Bezić, a isti je moderirala predsjednica Primorsko-istarske podružnice HUOJ-a Dunja Pavešić.

O značaju društvenih mreža u odnosima s javnošću te o Etičkom kodeksu Udruge govorila je Aleksandra Kolarić, predsjednica Hrvatske udruge za odnose s javnošću i komunikacijska savjetnica tvrtke Quadrans d.o.o.: „Korištenje društvenih mreža raste u svim segmentima populacije, iako nešto sporije kod one starije. Što se tiče obrazovnog stupnja, svi ga segmenti podjednako koriste. Društvene mreže su, dakle, svima dostupan i prihvatljiv oblik komunikacije pa se onda i tržište tome prilagođava. Prema stupnju participacije na društvenim mrežama  populacija se može podijeliti u neaktivne, dakle one koji ih uopće ne koriste, potom promatrače, sudionike, sakupljače, kritičare i kreatore“, istaknula je Kolarić.

Andreja Barberić, članica Upravnog odbora HUOJ-a te viša savjetnica za odnose s javnošću Inkasator d.o.o. predstavila je HUOJ-evu analizu nazivlja radnih mjesta u odnosima s javnošću u javnom sektoru te je govorila o tome što donosi novi Zakon o pravu na pristup informacijama: „Cilj ovog zakona je potaknuti organizacije da na što transparentniji način predstavljaju provedbe svojih projekata i programa te omogućiti i osigurati ostvarivanje Ustavom zajamčenog prava na pristup informacijama, kao i prava na ponovnu uporabu informacija fizičkim i pravnim osobama putem otvorenosti i javnosti djelovanja tijela javne vlasti“, zaključila je Barberić. Kao pozitivne primjere u praksi, Barberić je istaknula Grad Rijeku, Grad Crikvenicu i Grad Opatiju slijedom GONG-ovog istraživanja te Grad Pulu, dobitnika ovogodišnje PRO PR nagrade za odnose s javnošću u javnom sektoru.

HUOJ i primorsko- istarska podružnica Udruge zahvaljuju na srdačnom gostoprimstvu Ekonomskom fakultetu u Rijeci kao i svim članovima HUOJ-a s područja Istre, Rijeke i Kvarnera koji su se odazvali susretu.

Fotografije: Novi list