HUOJ • Održan okrugli stol o Etičkom kodeksu HUOJ-a
Vijesti

Održan okrugli stol o Etičkom kodeksu HUOJ-a

24.01.2013. HUOJ

U srijedu 23. siječnja 2013. u Matis Absolut Loungeu u Zagrebu održan je okrugli stol na temu Etičkog kodeksa HUOJ-a.

Vlatka Škorić, dopredsjednica Suda časti HUOJ-a vrlo je uspješno moderirala raspravu u kojoj su sudjelovali i Dijana Kobas Dešković, predsjednica Suda časti HUOJ-a te Božo Skoko, član Suda časti HUOJ-a. Članovi Suda časti ujedno su i autori prijedloga nacrta Etičkog kodeksa koji je još uvijek na javnoj raspravi na web stranicama Udruge do 1. veljače 2013.

Posebni gosti okruglog stola bili su Daria Mateljak, direktorica agencije Hauska i partner i predsjednica Upravnog vijeća HRPSOR-a, Nikola Kristić, predsjednik Upravnog odbora Transparency International Croatia i Zdeslav Milas, predavač na Hrvatskim studijima i Visokoj poslovnoj školi Zagreb.

Pred tridesetak članova HUOJ-a, tijekom gotovo dvosatne rasprave, govorilo se o nužnosti postojanja etike i pridržavanja temeljnih etičkih načela u struci odnosa s javnošću. Tako je Božo Skoko u uvodnom djelu rasprave govorio o odnosima s javnošću i povjerenju odnosno o struci odnosa s javnošću kao pokretaču društveno odgovornog poslovanja te o stručnjacima za odnose s javnošću kao čuvarima etičke organizacije s posebnim naglaskom na dužnosti profesionalaca u struci. Dijana Kobas Dešković nastavila je raspravu o etici kao temelju Etičkog kodeksa u okviru prihvatljivosti ponašanja i načela dobrog poslovanja te je sudionicima panela prezentirala strukturu Etičkog kodeksa HUOJ-a.

O etici na tržištu govorila je Daria Mateljak istaknuvši postojeći problem u praksi zbog nedostatka regulacije struke odnosa s javnošću te potrebu fokusiranja u Etičkom kodeksu na društveno odgovorno poslovanje i javni interes. S primjerima sankcija u europskim zemljama zbog kršenja etičkih načela u struci, upoznao nas je Zdeslav Milas pojasnivši nam ključne točke i učinke Etičkog komunikacijskog kodeksa njemačke strukovne udruge te austrijskog Etičkog vijeća. Predsjednik Transparency Interantionala u Hrvatskoj, Nikola Kristić, osvrnuo se na brojne afere i nepravilnosti u našem društvu čiji smo svjedoci te naglasio nužnost stvaranja etičkog okvira ne samo u struci odnosa s javnošću, već u svim profesijama gdje je pitanje osobnog karaktera i kompetencije od ključne važnosti.