HUOJ • HUOJ osuđuje neargumentirane napade Vjerana Piršića na zanimanje odnosa s javnošću
Vijesti

HUOJ osuđuje neargumentirane napade Vjerana Piršića na zanimanje odnosa s javnošću

10.01.2013. HUOJ

Zagreb, 10. siječnja 2013. – Upravni odbor Hrvatske udruge za odnose s javnošću oštro osuđuje neargumentirane napade g. Vjerana Piršića na cijelu struku odnosa s javnošću izrečene u intervjuu u Novom listu od 5. siječnja 2013.

Podmetanja, u kojima bez ijednog argumenta ili činjenice, Piršić cijelo zanimanje proglašava manipulativnim, a agencije za odnose s javnošću rak-ranom društva, HUOJ smatra primjerom krajnje netolerantnog javnog govora koji šteti ne samo reputaciji odnosa s javnošću, nego i kvaliteti javnog diskursa. HUOJ smatra ovakva generalizirajuća vrijeđanja cijele jedne struke posve neprihvatljivim. Ono što je posebno začudilo Upravni odbor jest činjenica da optužbe dolaze od osobe koja je ekološki aktivist i osnivač eko udruge i koja se u svojem aktivističkom radu služi svim osnovnim alatima odnosa s javnošću.

Svjedoci smo da su i odnosi s javnošću, kao i druge intelektualne usluge, imali i imaju etičkih prijepora u svojem svakodnevnom radu. Međutim, jačanje poslovne etike i korporativne odgovornosti u odnosima s javnošću možemo postići jedino raspravom na temelju argumentiranih stavova, koja uključuje jasan govor o konkretnim problemima, a ne koristeći generalizirajuća i neutemeljena podmetanja“, istaknula je Aleksandra Kolarić, predsjednica HUOJ-a.

U želji za postavljanjem kvalitetnih standarda struke, novo vodstvo HUOJ-a pokrenulo je izradu novog Etičkog kodeksa odnosa s javnošću. Stoga je Sud časti, tijelo HUOJ-a zaduženo za etičnost struke, pripremio nacrt novog Etičkog kodeksa HUOJ-a koji se trenutačno nalazi u javnoj raspravi.