Baza znanja Stručni skupovi

Održana Peta nacionalna konferencija o društveno odgovornom poslovanju

25.03.2014. HUOJ

U hotelu Esplanade Zagreb održana je Peta nacionalna konferencija o društveno odgovornom poslovanju, u organizaciji Hrvatskog poslovnog savjeta za održivi razvoj (HR PSOR) te pod pokroviteljstvom predsjednika Republike Hrvatske prof. dr. sc. Ive Josipovića. U sklopu konferencije koja je ove godine imala naglasak na ljudskim resursima, održana je i dodjela nagrada Indeksa DOP-a.

Nacionalna Konferencija o DOP-u je rezultat zajedničke inicijative suradničke mreže organizacija za razvoj društveno odgovornog poslovanja, koje i ove godine nastavljaju tradiciju održavanja konferencije. Pozdravnim govorima konferenciju su otvorili Mirjana Matešić, ravnateljica HR PSOR-a, Sabina Škrtić, pomoćnica ministra gospodarstva, Stella Ronner Grubačić, Veleposlanica Kraljevine Nizozemske, Hrvoje Dokoza, zamjenik ministra zaštite okoliša i prirode, Gordan Maras, ministar poduzetništva i obrta te prof.dr.sc. Ivo Josipović, predsjednik Republike Hrvatske.

Šesti put za redom ove godine, dodijeljene su nagrade Indeksa DOP-a. U kategoriji velikih poduzeća nagradu je dobio Jadran galenski laboratorij, u kategoriji srednjih poduzeća Hartmann d.o.o., a u kategoriji malih poduzeća Euro-Unit. Dobitnik Indeksa DOP-a u kategoriji javnih poduzeća je Flora VTC.

Dobitnik Indeksa DOP-a za najveći napredak je dm - drogerie markt, dok je dobitnik Indeksa DOP-a u kategoriji odgovorne politike i prakse u radnoj okolini Hauska i partner. Ledo d.d. je dobitnik  Indeksa DOP-a u kategoriji odgovorne politike i prakse upravljanja okolišem, dok je dobitnik u kategoriji odgovorni odnosi sa zajednicom Končar institut za elektrotehniku.

Ponosni smo što već petu godinu uspijevamo ugostiti brojne stručnjake iz područja društveno odgovornog poslovanja te privući značajan broj sudionika. Iz godine u godinu primjećujemo značajne pomake u implementaciji DOP-a u poslovanju hrvatskih tvrtki, ali i sukladno s novim trendovima izvještavanja primjetna su otvaranja brojnih novih izazova i očekivanja. Zajedničkim radom, raspravama i edukacijom na dobrom smo putu da se s njima suočimo“, izjavila je Mirjana Matešić, ravnateljica HR PSOR-a.

Osim dodjela nagrada tvrtkama najuspješnijim u području DOP-a brojni posjetitelji imali su priliku čuti DOP iskustva iz Nizozemske koje je predstavila Bernedine Bos, voditeljica odsjeka za državna tijela i sektore u nacionalnom centru znanja i umrežavanja za DOP u Nizozemskoj, CSR Netherlands. 

Tijekom konferencije, predavanja su održali i drugi strani gosti. Nadya Zhexembayeva govorila je o važnosti inovacija u pitanjima nedostatnih resursa; Elaine Cohen je održala predavanje o međupovezanosti DOP-a i ljudskih resursa te ujedno moderirala i okrugli stol o istoj temi, dok je Leo Hauska govorio o prelasku na G4 smjernice za izvještavanje.