Aktivnosti Udruge Grand PRix

Sanja Sarnavka dobitnica nagrade Grand PRix za Komunikatoricu 2012. godine

24.01.2013. HUOJ

Zagreb, 24. siječnja 2013. - Stručni žiri za dodjelu godišnje nagrade Grand PRix Hrvatske udruge za odnose s javnošću na čelu s predsjednicom Mirelom Holy te dopredsjednikom Mariom Aunedi Medekom, odabrao je gospođu Sanju Sarnavku za Komunikatoricu godine u 2012. godini.

 „Gospođa Sanja Sarnavka je kao dugogodišnja predsjednica i predstavnica Udruge B.a.B.e. ostavila značajan trag svojim aktivnostima u službi zaštite ljudskih prava i sprečavanja nasilja nad ženama. Prošle godine Sanja Sarnavka je putem javnih kampanja Udruge B.a.B.e. sustavno, transparentno i komunikacijski jasno nastavila raditi na promjeni načina razmišljanja o ljudskim pravima, pravima žena te je kontinuirano upozoravala na problematiku apsurdnosti i neljudskosti zdravstvenog sustava koji onemogućuje adekvatnu potporu i pomoć. Suočena s teškom bolešću, Sanja Sarnavka je i sama postala protagonistica priče temeljem koje je uspjela apostrofirati borbu malog čovjeka s birokracijom. Ono što posebno pobuđuje pažnju jest da gospođa Sarnavka od tog javnog istupa nije imala koristi, već je željela ukazati na anomalije i propuste pa i apsurdnosti u funkcioniranju sustava.“, istaknula je Mirela Holy o dobitnici nagrade.

Kako u svojem aktivističkom radu svakodnevno savjetima pomaže drugim ljudima s pravom se zapitala zašto institucije nemaju sličan pristup prema svojim građanima. Hrabar, dosljedan i komunikacijski potpuno jasan i nedvosmislen nastup gospođe Sanje Sarnavke u emisiji „Nedjeljom u dva“, u vrijeme kada je prolazila agresivnu terapiju liječenja teške i po život opasne bolesti, odličan je primjer građanske hrabrosti koji pozitivno utječe na društvo u cjelini. Iako je ovaj nastup u emisiji „Nedjeljom u dva“ posebno zapažen u komunikacijskom smislu, gospođa Sarnavka je bila kontinuirano prisutna u javnosti i medijima tijekom cijele godine, svojoj bolesti usprkos, pa je građanski odgovorno reagirala u slučaju deložacije zadarske obitelji Vukić, smjene Milana Živkovića, glavnog savjetnika za medije Ministarstva kulture, neprimjerenog seksističkog istupa prvog potpredsjednika Vlade Radimira Čačića i sl. Treba naglasiti i da je Sanja Sarnavka svojim upornim dugogodišnjim djelovanjem postala nezaobilazan faktor kada se u javnom prostoru otvori bilo kakva diskusija o ljudskim pravima i nasilju nad ženama.

Prilikom uručenja nagrade za Komunikatoricu godine, gđa Sarnavka je izjavila: „Lijepo je i ugodno doznati da si nagrađena za nešto što je činjeno bez ikakvog predumišljaja. Posebno je dobro što do trenutka saznavanja o dobivanju nagrade nisam imala pojma da itko razmatra i moje govorenje u javnosti s profesionalnog motrišta. Kao aktivistkinja odlučila sam se za sudjelovanje u javnom prostoru sa željom da građanke i građani znaju da postoje ljudi i organizacije kojima su pravda i poštivanje ljudskih prava važniji od svega drugog. Ukoliko sam barem dijelom u tome uspjela, ako se moje govorenje prepoznaje kao iskreno i uvjerljivo, ne mogu ne biti zadovoljna. Zahvaljujem se Hrvatskoj udruzi za odnose s javnošću što je moje govorenje ocijenjeno relevantnim i kvalitetnim. To budi nadu i potiče na daljnje angažiranje i još gorljiviji aktivizam.“

Pored predsjednice i dopredsjednika, ovogodišnji stručni žiri čine: Davor Denkovski (Grad Zagreb), Ljiljana Hećimović (HUP), Olivera Međugorac (Nestle Adriatic), Ljudmila Bratko (Karlovačka pivovara), Goran Pivarski (Lura grupa), Violeta Colić (Premisa), Daria Mateljak (Hauska i partner), Boris Hajoš (Kairos) i Mato Brautović (Sveučilište u Dubrovniku).