Aktivnosti Udruge Carpe Diem

Carpe Diem u Hrvatskim vodama

26.02.2015. HUOJ

Prvi ovogodišnji Carpe Diem održan je u utorak, 24. veljače, u Hrvatskim vodama. Okupljene je uime Hrvatske udruge za odnose javnošću pozdravila predsjednica Aleksandra Kolarić, a glavni direktor Hrvatskih voda Ivica Plišić uvodno je govorio o djelokrugu rada i najvažnijim ovogodišnjim projektima Hrvatskih voda.

Malo je onih koji u cijelosti poznaju naš rad jer se Hrvatske vode bave zaštitom voda i obranom od poplava, ali i brojnim poslovima povezanim s uporabom voda, pročišćivačima voda i, primjerice, zaštitom od onečišćenja“, rekao je Plišić. Pojasnio je da Hrvatske vode svake godine donose iscrpne planove na temelju kojih se utvrđuju prioriteti te dodao kako se trenutačno radi na stotinjak projekata, uglavnom u suradnji s komunalnim poduzećima. Predviđena je vrijednost tih radova približno 250 milijuna eura, a u Hrvatskim vodama očekuju da će iz strukturnih fondova povući sredstva u vrijednosti od 150 do 180 milijuna eura.

O sustavu upravljanja kriznim komuniciranjem na primjeru prošlogodišnjih poplava koje su dosegnule povijesne maksimume, govorila je Lidija Baras iz Službe za odnose s javnošću. „Ta je prirodna katastrofa u prvi plan našega djelovanja stavila obranu od poplava, a gotovo dva mjeseca u našemu smo odjelu bili zaduženi za danonoćno usklađivanje svih naših služba, ali i davanje jasnih i točnih podataka javnosti. S Državnom upravom za zaštitu i spašavanje ostvarivali smo suradnju i na nizu drugih područja, a brojni županijski, gradski i općinski stožeri radili su s nama na obrani od poplava i spašavanju ljudi u pogođenim područjima“, istaknula je Baras. Naglasila je kako je u takvim kriznim situacijama važno voditi računa ne samo o davanju pravodobnih i istinitih podataka, nego i o etičnome izvješćivanju jer su pojedini mediji iskoristili stanje za objavljivanje dezinformacija koje su stvarale kaos.

Za članove HUOJ-a na kraju je organiziran posjet Glavnome centru za obranu od poplava Hrvatskih voda u kojemu su se iz prve ruke mogli upoznati s načinom praćenja vodostaja i upravljanja vodnim bogatstvom. Uime svih članova HUOJ zahvaljuje Hrvatskim vodama na gostoprimstvu.