Aktivnosti Udruge Cheese & Wine Club

Na 4. HUOJ Cheese & Wine Clubu dr. sc. Željko Jozić s članovima HUOJ-a raspravljao o standardima hrvatskog jezika

18.09.2013. HUOJ

Ravnatelj Instituta za hrvatski jezik i jezikoslovlje dr. sc. Željko Jozić bio je gost 4. HUOJ Cheese & Wine Cluba koji se održao 17. rujna u ugodnom ambijentu wine bara Basement.

G. Jozić je za početak izrazio svoje zadovoljstvo interesom komunikacijskih stručnjaka i HUOJ-a kao njihove krovne udruge za pitanja jezika napominjući kako bi, kao profesionalci koji žive od riječi, trebali nastaviti težiti jeziku „finoće“: „Informacija koja je napisana gramatički ispravno ujedno je i vjerodostojnija“, naglasio je Jozić dodajući kako pravopis svakodnevno utječe na živote ljudi, njihovu percepciju i međusobne odnose.

Budući da je izdavanjem pravopisa IHJJ-a, pitanje jezika još jedanput stavljeno u središte pozornosti, prisutni su pokazali interes za sam proces nastanka pravopisa i njegov odjek, kako u medijima tako i među znanstvenom zajednicom: Htjeli smo izbjeći dvojna rješenja i razriješiti nedoumice koje su se javljale u prethodnim slučajevima. Naša dužnost i obaveza, kao institucije koja brine o jezikoslovlju, bila je dati jedno zaključno, jedinstveno rješenje koje će biti u duhu jezika i na opću korist“, izjavio je Jozić ističući kako je iznimno zadovoljan podrškom medija, koji su u velikoj mjeri taj potez ocijenili pozitivnim. Na pitanje kako komentira pojedine kritike, Jozić je odgovorio da je prijedlog pravopisa poslan na adrese svih uglednih stručnjaka koji su imali prilike intervenirati i iznijeti svoje mišljenje što su neki i iskoristili te su njihove primjedbe uvažene.

Nisam jezični čistunac već se povodim idejom da je jezik poput zaigranog djeteta kojemu, kao mudri roditelji trebamo, uz jasno postavljene granice, dati i određenog prostora za igru i razvitak“,  slikovito je predočio Jozić objašnjavajući svoj pristup glede tuđica u hrvatskome jeziku. 

Posjetitelji su ravnatelja Instituta za hrvatski jezik i jezikoslovlje nagradili pljeskom izražavajući svoje zadovoljstvo odabirom gosta koji se u ugodnoj atmosferi nastavio družiti sa članovima HUOJ-a. 

Po dobroj staroj navici, i ovoga puta smo imali prilike uživati u raskošnim platama ukusnih sireva koji su se idealno stapali s aromama predstavljenih vina: Bibichev debit iz 2011., Merlot iz Dubrovačkih podruma te Josićev Baranjski šiler.