Aktivnosti Udruge Grand PRix
Predstavljamo dobitnike Grand PRix 2011

Komunikator godine: prof.dr Ivo Josipović, Predsjednik RH

21.12.2011.

Dobitnik Grand PRix-a 2011 u kategoriji br.7 za Komunikatora godine: prof .dr. Ivo Josipović, Predsjednik Republike Hrvatske

Tko je to svojim djelovanjem unio u hrvatsko društvo barem malo vizije, poštenja, tolerancije i odgovornosti? Prepoznajete li ikoga tko se uspio izdići iznad dnevno-političkih sukoba i stranačkih podjela te svojim primjerom dao novu dimenziju hrvatskoj politici? Sjećate li se ikoga tko je bio spreman odati priznanje svojim političkim neistomišljenicima ako su učinili neki dobar potez? Na koncu, je li možda netko prešao granicu naših očekivanja i ugodno nas iznenadio svojim načinom komunikacije u protekloj godini? Predsjednik Ivo Josipović upravo je ta osoba i zato je nagrada za Komunikatora godine pripala upravo njemu.

Prešavši put od osobe kojoj je primarna komunikacija obraćanje studentima i ne baš sjajni nastupi u javnosti, profesor Josipović prometnuo se u neizostavnu osobu u hrvatskom medijskom prostoru. Možemo slobodno reći da je Ivo Josipović osoba koja je taj prostor u zadnjih godinu dana oplemenila svojim jednostavnim nastupima i brzim i kratkim stilskim figurama koje su bile razumljive većini građana Hrvatske. Od svoga inauguracijskog govora pa sve do zadnjih nastupa na Facebooku Predsjednik Republike je pokazao da dobro zna odabrati trenutak te naći tanku granicu koja dijeli dobrog od lošeg komunikatora.
Da dobre komunikatore ne krase samo dobro sročeni i izgovoreni govori pokazao je upravo Josipović. Možemo reći da je znao odabrati i vrijeme i mjesto slanja poruke, ali je također znao i vrijeme i mjesto kada se ne treba oglasiti ili prešutjeti određene stvari. Možemo se slagati ili ne slagati s njegovim političkim tezama, ali mu moramo priznati umješnost da ih zna zapakirati baš onako kako mi kao komunikacijska struka to volimo.

Ivo Josipović, više od svih, u proteklih je godinu dana pokazao da je osoba koja razumije koliko su važne poruke koje šalje

Iako su mnogi očekivali kako će biti zarobljenik svoje ideološke i stranačke pripadnosti, Josipović je pokazao neviđenu širinu. Unatoč proklamiranom ateizmu, pokazao je sposobnost istinskog kršćanskog praštanja i veću otvorenost prema Crkvi nego mnogi demokršćani. Posjetima grobu prvog hrvatskog predsjednika i poštovanjem svojih prethodnika pokazao je dozu političke mudrosti, ali i ljudskosti. Svojim posjetima Sarajevu, Mostaru, Banjaluci i Beogradu potpuno je redefinirao hrvatsku regionalnu politiku. Isprikama je zatvorio ratnu stranicu, a pogledom u budućnost otvorio nove mogućnosti gospodarske suradnje.

 

I baš ovo posljednje istaknulo ga je kao lidera ove regije koji nije rođeni komunikator, ali koji je uistinu prihvatio komunikaciju kao preduvjet bez kojeg obnašanje njegove funkcije ne bi bilo moguće.

foto izvor : Ured Predsjednika RH, Tomislav Bušljeta