Aktivnosti Udruge Carpe Diem

Carpe Diem u karlovačkoj tvrtki Inkasator

07.05.2015. HUOJ

Karlovac, 5. svibnja 2015. – HUOJ-ev treći ovogodišnji Carpe Diem u karlovačkoj tvrtki Inkasator, ujedno i prvi organiziran u jednoj tvrtki izvan Zagreba, pokazao je da se sjajni primjeri izgradnje dijaloga s korisnicima usluga i zaposlenicima mogu znatno odraziti na cjelokupan uspjeh tvrtka te biti temeljem poboljšanja njihova ukupnoga imidža i ugleda u javnosti i među njihovim dionicima.

Okupljene je uime Hrvatske udruge za odnose s javnošću na početku pozdravio član Upravnoga odbora Igor Ćutuk, a direktor Inkasatora Nikola Rogoz pojasnio je razloge njihova poslovnoga uspjeha koji ostvaruju posljednjih nekoliko godina. „Za razliku od brojnih tvrtka iz javnoga sektora prije nekoliko smo se godina odlučili posvetiti unapređivanju svojih usluga na temelju izgradnje povjerenja s korisnicima te poticanja dvosmjerne komunikacije i dijaloga sa zaposlenicima“, istaknuo je Rogoz. Pojasnio je da je današnja tvrtka nastala spajanjem Stambenoga fonda i Inkasatora 2008. godine, što je bilo temeljem daljnjega preustroja pokrenutoga 2012. godine kad je došao na čelo tvrtke. Dodao je da je preustroj  obuhvaćao podizanje ukupne učinkovitosti, boljega upravljanja sredstvima te jačanje nadzora nad svim poslovnim procesima i uslugama kooperanata. Tvrtka danas ima 50 zaposlenika i pruža usluge cjelovitoga upravljanja stambenim objektima, a o brojnim povoljnim učincima svakodnevno svjedoče njihovi korisnici te novinari jer je, kako pojašnjavaju, jedna od ključnih promjena bila i poticanje svakodnevne komunikacije i dijaloga.

„Otvorili smo komunikaciju prema potrošačima, korisnicima, prema poslovnim partnerima i osnivačima. Sjećam se sazivanja prve konferencije za novinare 2012. godine. Novinari su ostali začuđeni kad su primili naš poziv, a bilo je i pitanja o tome gdje je smještena naša tvrtka jer u nju dotad nisu bili pozvani. Slično je bilo i sa zaposlenicima. Nakon promjene rukovodstva vladala je napetost jer nisu znali što ih čeka. To je stanje trebalo izmijeniti. Nastavili smo dijalog s medijima, slali priopćenja s gradilišta, obavješćivali ih o našim projektima i aktivnostima. Bilo je i teških situacija, ali sve smo uspjeli riješiti i promjene su postale vidljive. Kad smo se otvorili prema javnosti, i naši su se djelatnici počeli otvarati i prema novom rukovodstvu i prema novinarima“, istaknula je viša savjetnica za odnose s javnošću i članica Upravnoga odbora HUOJ-a Andreja Barberić.

Članovi HUOJ-a, koji su u okviru događanja Carpe Diem posjetili Inkasator, imali su se prigodu u razgovoru s direktorom Rogozom i kolegicom Barberić upoznati i s primjerima kriznoga komuniciranja te izazovima koje pred tu karlovačku tvrtku postavljaju tržište i zakonodavstvo te planovima za budućnost. Jedan od tih planova obuhvaća i otvaranje podružnica u manje razvijenim sredinama na širemu karlovačkom području u kojima bi se zaposlilo mjesno stanovništvo pri čemu bi se upotrijebila sredstva iz fondova Europske unije. Mnogo se učinilo i u modernizaciji rada te nadzora nad kvalitetom jer se svi kooperanti biraju na javnim natječajima. Danas Inkasator priprema projektnu dokumentaciju pojedinih zgrada, ali i svojih obrtnika vodeći se kriterijima društveno odgovornoga poslovanja slijedeći zakonske normative, ali i normative građevinske struke vrednujući kvalitetu izvedenih radova, istaknuli su naši domaćini kojima zahvaljujemo na gostoprimstvu i druženju!